Rasar på OS-programmet: ”Det finns inga argument”

Perseus Karlström i tårar efter bronset: ”Fått ta så mycket skit”
Karlström tog brons i OS.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Perseus Karlström under SOK:s pressträff när de första svenskarna togs ut till OS.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Perseus Karlström ska tävla i OS men får inte ”uppleva” OS.

Gångaren riktar skarp kritik mot att flytta delar av OS-programmet till Sapporo.

– Jaha, gångares och maratonlöpares hälsa är viktigare?, säger Karlström.

Perseus Karlström var en av svenskarna som gavs klartecken för att tävla i OS under SOK:s pressträff under onsdagen. Gångaren vann världscupen den gångna säsongen och krönte den dessutom med en bronsmedalj i friidrotts-VM i Doha.

Nu riktar dock 29-åringen skarp kritik mot att bland annat gång och maraton flyttas från Tokyo och att sporterna i stället kommer avgöras 80 mil norrut i Sapporo.

Karlström säger att de inte fått någon motivering till varför.

– Enligt ryktena tittade Thomas Back (president i Internationella olympiska komittén) på damernas maraton och började kallsvettas för att det var så många som bröt och sa att ”vi måste göra något, vi flyttar upp till Sapporo”. Men det är de enda argumenten vi har hört, de har inte lagt fram några andra argument överhuvudtaget. Det är för att det inte finns några.

”Det kanske inte är jättekul...”

Perseus Karlström är besviken över att inte få uppleva allt som hör till ett OS.

– I dagsläget vet vi i princip ingenting. Jag vet inte ens om jag kommer få chansen att åka till Tokyo och uppleva OS-byn och vara en del av OS. Det är skittråkigt.

Är det vad man ser fram emot mycket när man drömmer om OS, att få vara i OS-byn?

– Det man drömmer om är så klart att få tävla men OS-byn och allt sånt är en del av upplevelsen. Man har ju liksom hela laget som stöttar inför och under tävlingarna och om vi då är uppe i Sapporo kommer vi inte ha något av det. Vi kan ju bli fler aktiva där uppe men det kan också bli bara jag och ett gäng ledare. Det kanske inte är jättekul... 

– Jag får väl hänga med de andra nationerna men jag har liksom ingen laganda från de svenska atleterna. Allt händer nere i Tokyo. 

Karlström tycker inte att något argument för att gång och maraton skulle vara jobbigare än andra sporter och därför borde flytta till en svalare plats håller.

– Öppet vatten-simning, triatlon och cykling är också grenar som håller på väldigt länge och som i sådana fall borde flyttas. Argumentet de använder är att de vill värna om atleternas hälsa. Jaha, gångares och maratonlöpares hälsa är viktigare då än de andra sporterna jag nämnt? Det är inte sant.

Upplägget klart inför mästerskapet

Trots att tävlingarna flyttas är det ändå ett OS Karlström ska vara med i och förberedelserna är redan i gång.

– Det känns bra, jag har hela upplägget klart. Jag kommer köra på precis som en vanlig säsong egentligen, köra de tävlingarna som är inplanerade och sedan kommer OS. Det är klart att ju mer det närmar sig kommer jag bli mer och mer inspirerad och taggad att göra bra ifrån mig. Det kommer bli väldigt kul.

Hur mycket betyder det att ha en VM-medalj med sig in i OS?

– Det är jättejättepositivt för självkänslan. Nu vet jag att jag är där uppe och det är inte omöjligt att hålla sig kvar. Jag vet att jag har slagit de som är med förut och det är ingen omöjlighet att förbättra sig och det är jag övertygad om att jag kommer göra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.