Rasar efter VM-bronset: ”Behövs en förändring”

Blivit hånad för sporten – medaljen en revansch.
Perseus Karlström med mamma Siw.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Perseus Karlström.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Evan Dunfee.
Foto: NOUSHAD THEKKAYIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Armand Duplantis.
Foto: NOUSHAD THEKKAYIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

DOHA. Sverige är ensamt i världen med att ha gång åtskilt från friidrottsförbundet. 

Något Perseus Karlström riktar kritik mot efter sitt historiska VM-brons. 

– Varje gång jag tar upp det med mina konkurrenter så säger de att det är helt sjukt, säger han. 

– Det finns en frustration sen flera år tillbaka, säger hans mamma Siw Karlström. 

I flera år har Perseus Karlström varit en outsider till att ta medalj på stora friidrottsmästerskap. Tidigare har 29-åringen inte fått det att klaffa. Men i Doha stod planeterna på rad. 

När fältet i gångloppet över 20 kilometer började spricka upp var Karlström en av få som orkade hänga med Toshikazu Yamanishi och kunde till slut gå in som trea och kamma hem Sveriges första VM-medalj i gång någonsin.

Karlström var tokig av eufori efter målgången, men det finns smolk i glädjebägaren. Som ensamt land i världen har Sverige åtskilt gången från friidrottsförbundet. 

Kravet - vill bli en del av friidrottsförbundet

Nu hoppas Karlström och hans mamma Siw Karlström, en legendar inom gång-Sverige, att gång- & vandrarförbundet upptas i det svenska friidrottsförbundet. 

Såväl Perseus som Siw Karlström berättar att de under lång tid känt en frustration och irritation över att bli marginaliserade. 

– Det är dags att bli en del av friidrottsförbundet. Det får RF (Riksidrottsförbundet) se till att ta tag i. Så det blir som det är i andra länder. För då får vi exponeringen vi behöver. Vi har ingen som jobbar med media i mitt förbund. Hade gången ingått i friidrottsförbundet hade jag fått exponering hela året och setts som en medaljkandidat även av dem. Jag tror att det är nyckeln till att återuppliva gångsporten, säger Perseus Karlström.  

– Det är klart det finns en frustration. Varje gång jag tar upp det med mina konkurrenter så säger de: ”Vadå ni är inte med? Det är helt sjukt att ni inte är med. Varför är det så?”. Det kan jag inte svara på. 

Ilskan efter historiska bronset: ”Det behövs en förändring”

Såväl Perseus som mamma Siw menar att intresset för gångsporten finns, men behöver en hjälpsam knuff i rätt riktning. 

– Jag tror det är många som sett det här loppet på tv och tycker det är rätt häftigt. Att de ser vilken ansträngning de gör. Så nu hoppas jag att vi kan komma med i friidrottsförbundet. Att det bli en gren inom friidrotten som det är i resten i världen. Det är något jag känt en frustration kring sedan många år tillbaka, säger Siw Karlström. 

Perseus fyller i: 

– Det är så många som hör av sig till mig och ger mig så mycket positiv respons, som tycker att sporten är så häftig. Så nu hoppas jag, i och med den här medaljen, att det blir nån förändring. För det behövs verkligen. Just nu är det bara jag och brorsan (Ato Ibáñez), men det finns intresse. Jag hoppas friidrottsförbundet tar tillfället i akt och ser till att fånga upp de som har intresse för gångsporten. 

Historiskt VM-brons till Perseus Karlström i gång.

LUDVIG HOLMBERG: Flåsar i mitt öra: ”Den enda som trott på mig”  

LÄS MER: Stoppas av vakter när han vill fira VM-guldet 

LÄS MER: Friidrotts-VM – här är lördagens höjdpunkter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.