Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rasar efter sexistiska orden om svenskan

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: PHIL NOBLE / REUTERS BILDBYRÅN

BERLIN/STOCKHOLM. Khaddi Sagnia slutade sjua på EM i Berlin.

Efter finalen har det blossat upp en diskussion i Finland – om hennes tävlingsdräkt.

”Det var på gränsen till det osmakliga”, skriver friidrottsprofilen Lauri Hollo i den finska tidningen Ilta-Sanomat.

– Hon får ha på sig vad hon vill, svarar Sagnias manager Daniel Wessfeldt.

Hon imponerade stort i kvalet och slog till med 6,69 – nytt årsbästa – men i finalen ville det sig inte för Khaddi Sagnia.

24-åringen från Göteborg hoppade som bäst 6,47 och blev sjua.

Efteråt var hon rejält besviken när hon mötte SportExpressen och övriga medier inne på Olympiastadion i Berlin.

– Jag är glad för att jag kunde ta mig till finalen efter att inte haft en så bra träningsbakgrund. Jag visar ändå en bra kapacitet på långa hopp. Men jag är jävligt ledsen för att jag inte fick till det i finalen.

– Jag var mjuk i benen, det fanns ingenting där.

”Mållös och förtvivlad”

Ett dygn senare har det alltså brutit ut en diskussion om Khaddi Sagnia i Finland. Men det handlar inte om hennes hoppande, utan om hennes kläder.

Skribenten Lauri Hollo, som själv är gammal 800-meterslöpare och i dag är aktiv som friidrottstränare, menar att den svenska längdstjärnan ”borde haft mera tyg på sina tävlingsbyxor”.

“Många njuter säkert av de vackert formade skinkorna, men det är på gränsen till det osmakliga”, skriver Hollo i artikeln i Ilta-Sanomat.

Utspelet har redan väckt reaktioner i Finland.

Filip Saxén, sportchef på tidningen Hufvudstadsbladet, skriver på Twitter att han är mållös: “Ursäkta men vad läste jag precis? Lever vi kvar på 50-talet? Det är inte på något sätt okej att kommentera en idrottares utseende på det här sättet. Man blir helt mållös. Och förtvivlad.”

Khaddi Sagnia vid inomhus-VM tidigare i år.
Foto: PHIL NOBLE / REUTERS BILDBYRÅN

Managern svarar

När SportExpressen når Khaddi Sagnias manager Daniel Wessfeldt slår han direkt fast att det är irrelevant att prata om utövarnas kläder.

– Våra aktiva får ha på sig vad de vill, smått eller stort, bara de själva är komfortabla och att det är enligt reglementet. Några andra synpunkter har jag inte, för det är upp till var och en, säger Wessfeldt.

– Hon gör som hon vill och andra gör på andra sätt.

Värt att nämna är att Sveriges manlige längdhoppare Thobias Nilsson Montler hoppade med löst hängande shorts i sin EM-final – och det kostade honom troligen en medalj, då shortstyget gjorde en markering i sanden.

– Det är en annan diskussion, men så är det med de här reglerna, säger Daniel Wessfeldt.

– Man ska inte ha för mycket hängande runt sig.

Hollos svar efter kritiken

Under dagen har SportExpressen varit i kontakt med Lauri Hollo via mejl. Han förklarar att han egentligen inte ville lägga fokus på Sagnias kropp.

"Jag pratade mer om de minimala shortsen, inte om kroppen", skriver Hollo.

"Jag tränar många unga kvinnliga friidrottare och jag är inte ett fan av för små och avslöjande tävlingskläder. Unga kvinnor tar efter äldre stjärnor. Självklart är det upp till var och en hur man klär sig, men jag tycker inte om det så mycket. Jag kanske är för konservativ."

"Sen var det inte min mening att såra någon, jag är ledsen om jag gjorde det."

Men om det är shortsen du inte gillar, varför kommenterar du då hur hennes rumpa ser ut? 

"Jag tror det är så att många gillar hur hon ser ut. Och vår kolumn är menad att vara lite rolig, det tror jag du förstår. Och rent allmänt tycker jag att om man ska kommentera hur en utövare ser ut så är det bättre att vara positiv än negativ. 

LÄS MER: Allt du behöver veta om friidrotts-EM 2018 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.