Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rädslan: ”De vägrar komma till arenan”

Khaddi Sagnia slutade tvåa på Bauhausgalan – efter personligt rekord.
Khaddi Sagnia är en av svenskarna som ska tävla i Finnkampen.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Lisa Havell, Linn Nilsson och Sara Christiansson på Finnkampen i Tammerfors 2018.
Foto: BILDBYRÅN.
Karin Torneklint är Sveriges förbundskapten.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

112 svenskar kommer i helgen till Tammerfors för att tävla i Finnkampen.

Det väcker reaktioner.

– Många här är förskräckta, säger journalisten Santtu Silvennoinen.

Enligt honom har volontärer tackat nej till att jobba på tävlingen – på grund av rädsla för coronaviruset.

In i det sista var det osäkert om Finnkampen 2020 skulle bli av, eftersom Finland har restriktioner mot svenskar som reser in i landet. Men i förra veckan slog de finska myndigheterna fast att det svenska landslaget får komma till Tammerfors i helgen – om de går med på ett specialarrangemang.

Hela den svenska truppen på 112 aktiva ska ha gjort ett så kallat PCR-test senast 72 timmar innan inresa för att bevisa att de inte har covid-19.

Svenskarna har sin bas i Stockholm och flygs bara in under de timmar de faktiskt ska tävla.

På arenan i Tammerfors ska svenskarna hålla sig i speciella utrymmen, isolerade från andra, när de inte är ute och tävlar på banan.

”Rädda att bli smittade”

Förbundskapten Karin Torneklint ser ändå fram emot att komma till Finland.

– Det är väldigt mycket logistik att lösa och vi håller på med det sista just nu. Men det känns så klart fantastiskt att tävlingen blir av och när vi väl är inne på arenan hoppas jag att allting kommer kännas ungefär som vanligt, säger Torneklint.

Frågan är dock vilket mottagande den svenska truppen kommer att få. Runt 4 000 åskådare väntas vara på plats på läktarna och enligt Santtu Silvennoinen, journalist på den finska tidningen Iltalehti, är många skeptiska till att svenskarna kommer in på finsk mark.

– Folkets uppfattning är väldigt delad, jag skulle nog säga att det är 50/50, säger Silvennoinen.

– Det är många här som är förskräckta. Jag vet till exempel volontärarbetare som skulle stått i kioskerna som nu vägrar att komma till arenan för de är rädda att bli smittade av corona. Men det är också många som ser det här som någonting normalt.

Duplantis lämnade återbud

Han fortsätter:

– Jag personligen tycker det är absurt att det finska institutet för hälsa och välfärd försökte bromsa svenskarnas inresa och väntade så länge på att ge grönt ljus. Det är många som sitter på nyckelpositioner där som inte kan någonting om idrott. Jag menar, idrottsmän är extremt noga med sin hälsa och svenskarna som kommer hit har dessutom testats negativt för covid-19. Jag tror inte det kommer vara några problem alls.

Förra året vann Sverige mot Finland både på herrsidan och på damsidan, men i år väntas det bli tuffare. Dels på grund av att det speciella upplägget försvårar uppladdningen för svenskarna. Dels på grund av att stjärnor som Armand Duplantis, Kalle Berglund, Erika Kinsey och Kim Amb lämnat återbud till tävlingen.

I den svenska truppen finns dock fortfarande flera starka namn, som Daniel Ståhl, Angelica Bengtsson, Meraf Bahta, Khaddi Sagnia och Thobias Montler.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.