Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prisas efter dubbla världsrekordhopp

Beskedet att flytta sommar-OS 2020 till sommaren 2021 var väntat, berättar Armand Duplantis.
Foto: TYTUS ZMIJEWSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHEL SPINGLER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HASSAN AMMAR / AP TT NYHETSBYRÅN

Två världsrekord inom loppet av en vecka.

För den bedriften tilldelas stavhoppsstjärnan Armand Duplantis Victoriastipendiet 2020.

”Det är en stor ära”, säger 20-åringen.

Den 8 februari i år slog Armand ”Mondo” Duplantis Renaud Lavillenies sex år gamla världsrekord när han flög över ribban på 6,17 i Polen. En vecka senare putsade han världsrekordet med ytterligare en centimeter till 6,18 i Skottland.

Den svenskamerikanske stavhopparen belönas nu med Victoriastipendiet.

”Det är en stor ära för mig att ta emot Victoriapriset. Att vara en av de andra stora svenska idrottarna som har tilldelats det tidigare år känns fantastiskt”, säger Duplantis i ett pressmeddelande.

Priset delas ut den 14 juli

Duplantis har på grund av coronapandemin spenderat tiden efter världsrekorden hemma hos sina föräldrar i Louisiana där han har tränat i trädgården. Sedan i helgen är han dock på plats i Uppsala där han ska ha sin bas under sommaren. Utomhussäsongen drar så smått i gång med ”Impossible Games” i Oslo på torsdag, där han ställs mot bland andra just Lavillenie, som dock tävlar hemma i sin trädgård i Frankrike.

Victoriastipendiet har delats ut årligen sedan 1979. Priset delas ut av Kronprinsessan Victoria under Victoriakonserten i Borgholm på Öland den 14 juli. Konserten kommer i år att genomföras utan publik på plats.

 

Armand Duplantis ställdes mot världsstavhopparna Renaud Lavillenie och Sam Kendricks i ”Ultimate garden clash” under corona-isoleringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.