Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Powell och Simpson också fast för doping

Foto: Andrew Medichini

Först släpptes bomben att amerikanska sprintern Tyson Gay dopat sig.

Och nu växer en dopinghärva kring det jamaicanska landslaget

Agenten Paul Doyle bekräftade under kvällen för AP att både Sherone Simpson och Asafa Powell testats positivt för doping.

Samtidigt uppger The Telegraph att även Nesta Carter åkt fast - uppgifter som än så länge är obekräftade.

Nyheten om att den amerikanska sprintern Tyson Gay åkt fast för doping och därmed missar VM i Moskva om en månad, slog ner som en bomb.

Jamaicanska The Gleaner rapporterade i samma veva att även fem jamaicanska friidrottare åkt fast - och spekulationer om vilka det handlade om spred sig snabbt.

Det rör sig om tre sprinters och ytterligare två aktiva. De ska ha blivit testade under de jamaicanska mästerskapen som gick 20 till 23 juni.

Preparatet oxilofrine

Sky News gick sedan ut med uppgiften att Asafa Powell testats positivt. Uppgifter som agenten Paul Doyle senare bekräftade för AP - och då offentliggjordes det även att Sherone Simpson också testats positivt.

– De är förkrossade. Jag känner mig optimistisk om att Asafas och Sherones namn kommer att rentvås. Jag hoppas att vi kan bevisa att det var ett medel som de tog omedvetet efter vår interna utredning, säger Paul Doyle till AP.

Enligt Doyle har testerna visat att Powell och Simpson hade det otillåtna preparatet oxilofrine i kroppen under de jamaicanska mästerskapen. Powell har vänt sig till sin familj och fans med ett öppet brev. Även Simpson har gjort ett uttalande.

– Det är en svår tid för mig. Mitt lag och jag kommer att försöka att göra allt vi kan för att ta itu med det här så fort vi kan, säger Simpson enligt AP.

Uppgifter om Carter

The Telegraph uppger samtidigt att dubbla OS-guldmedaljören Nesta Carter också har testats positivt.

Asafa Powell är 31 år. Han har ett VM-guld i stafett från Berlin, VM-silver från Osaka 2007, två VM-brons från Osaka och Berlin 2009. Powell har även ett OS-guld i stafett från Peking 2008.

Simpson vann OS-guld på 400 meter 2004 i Aten och silver på samma distans på OS i London i fjol. Hon har även tagit silver på distansen 100 meter under OS i Peking 2008.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.