Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

VM-guld – planerar nu att fly från landet

Ludvig Holmberg, Philip Gadd och Petter Landén ger de senaste från friidrotts-VM i Doha.
Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN

DOHA. Det stormar kring Ryssland, igen. 

Landet misstänks för att ha manipulerat dopingprover som överlämnades till Wada i januari i år, något som enligt BBC kan leda till att Ryssland stängs av från ”alla stora idrottsevenemang”. 

Dessutom hotar Marija Lasitskene, som tog VM-guld i höjdhopp på måndagskvällen, nu med att fly landet. 

Redan innan OS i Sotji 2014 så kom rapporter som pekade mot att Ryssland inte hade rent mjöl i påsen. Men det var först efter mästerskapet, genom tyska ARD:s dokumentär ”Dopinghemligheten: Hur Ryssland skapar sina mästare”, så exploderade nyheten världen över. 

ARD kunde, bland annat med hjälp av den ryska 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make, avslöja hur den ryska staten systematiskt dopade sina utövare. 

Kaoset kring Ryssland

Det ledde till en rad konsekvenser för landet. Den internationella antidopingbyrån Wada stängde av den ryska antidopingbyrån Rusada tills vidare, något som lett till att ett flertal ryska utövare stoppats från att delta på OS. På OS i Pyeongchang fick de dessutom inte tävla som Ryssland, utan under neutral flagg. 

Samma princip har använts av det internationella friidrottsförbundet IAAF som sedan 2015 har stängt av Ryssland från att delta, men tillåter vissa ryssar att tävla som neutrala. 

De ryska dopingfallen försvann dock inte för det. Under sommaren 2018 presenterade AIU (Athletics Integrity Unit, som bildades 2017 för att arbeta mot doping inom friidrott) 120 dopingfall de upptäckt, nästan hälften (47,5%) av de som testat positivt var ryssar.

LÄS MER: Daniel Ståhl sågar förbundet – vill ha global bojkott 

Ryssland riskerar ny avstängning

Trots detta så fick Ryssland på hösten samma år komma in i värmen på nytt. Wada röstade den 20 september för att häva avstängningen av Rusada, vilket ledde till enorma protester. Bland annat lämnade den förra skidåkaren Beckie Scott, som satt i Wadas utövarkommitté, sin post i protest. Den ryska visselblåsaren Grigorij Rodtsjenkovs advokat Jim Walden kallade den hävda avstängningen för ”det största sveket mot rena utövare i historien”. 

Nu, ett år senare, riskerar Ryssland att stängas av på nytt. 

I december förra året reste Wada till Moskva för att återtesta ett antal dopingprover från OS i London 2012. Det ryska anti-dopinglaboratoriet skulle ge Wada all data senast den 31 december, men dröjde fram till den 10 januari. Och nu tyder väldigt mycket på att datan de överlämnade till Wada har blivit manipulerad.  

- Forensiska experter har tittat på datan vi fått från visselblåsare och det vi fått från Ryssland och upptäckt en del saker som inte stämmer överens, säger Wadas generaldirektör Olivier Niggli till AFP

- Så nu befinner vi oss i en situation där vi behöver svar.  

LÄS MER: Transkvinnor gör succé inom friidrotten: ”Orättvist”

Storstjärnan hotar med att fly landet

Enligt BBC har Ryssland fått tre veckor på sig att förklara skillnaderna, annars väntar digra konsekvenser. De kan komma att stängas av från ”alla stora idrottsevenemang” så som OS i Tokyo 2020 samt fotbolls-VM i Qatar 2022. 

Dessutom kan den misstänkta datamanipulationen få konsekvenser även utanför Ryssland. 

Enligt den norska sajten Idrettspolitikk så skapas det en stor osäkerhet kring alla prover från det ryska antidopinglaboratoriet, även de som är positiva för doping. 

I teori skulle det kunna innebära att att som åkt fast för doping baserade på laboratoriets data kan gå fria - eftersom datan inte är att lita på. 

Dessutom hotar landets största friidrottsstjärna, höjdhopperskan Marija Lasitskene, som på måndagskvällen tog VM-guld, med att hon kommer att fly landet om Rysslands antidopingorganisation drabbas av en ny avstängning. 

Hon vill visa världen att hon är ren och genomgår tester kontinuerligt. Lasitskene och hennes make Vladas Lasitskas har redan börjat titta på alternativ. De föredrar att flytta till ett europeiskt land och ”definitivt inte USA”. 

Enligt Lasitskas beror det på att de ”skulle bo för långt ifrån sina familjer och deras katt, Happy”

https://twitter.com/VladasLasitskas/status/1177988948771164165

LÄS MER: Tv-tider dag för dag under hela friidrotts-VM  

LÄS MER: Så mycket tjänar de svenska friidrottshjältarna i dag

Larmet: Svenska fall utreds:

Män som genomgår könsbekräftande behandling och börjar tävla mot kvinnor har väckt uppmärksamhet i USA. Även i Sverige finns fall.