Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planen för sonen – efter jättesuccén

Melwin Lycke-Holm.Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Holm och Melwin Lycke-Holm.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Stefan Holm.Foto: /IBL / /IBL

Melwin Lycke-Holm avslutade säsongen på bästa sätt.

Nu börjar arbetet för att ta vara på höjdhopptalangens momentum.

– Än så länge har det gått väldigt fort framåt, säger Stefan Holm, pappa och tränare.

Det är två år sedan höjdhoppikonen Stefan Holms son skapade rubriker för första gången. Då hoppade han över 1,81 – hela 30 centimeter högre än vad pappa Holm klarat i samma ålder. 

Inte långt därefter bättrade han på sitt personliga rekord till 1,84.

Sedan dess har 13-åringen förbättrat sitt resultat med 20 centimeter, de senaste två åren. För att den här säsongen klara 2,04.  

Stefan Holm har tidigare berättat hur han försökt skydda Melwin från all uppmärksamhet. Familjen har fått mängder av förfrågningar om hemma hos-reportage, men Holm har konsekvent tackat nej. Kortare intervjuer i samband med tävling känns mer okej, men mycket mer media behöver 13-åringen inte klara av just nu.

– Han är ju bara ett barn. Så det är klart jag försöker skydda honom. Vi har varit ganska försiktiga tidigare. Nu kan jag tycka att det kan vara okej i samband med tävlingar, men vi har fått tacka nej till morgonsoffor, tv och andra intervjuer, berättade Holm förra sommaren.

Slog ”världsrekordet”

Melwin Holms huvudmål för den här säsongen var att ta sig över drömgränsen två meter – ett resultat han klarade av på världsungdomsspelen i Göteborg.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. Det kändes som att jag kom fel först. Men så fick jag en otrolig träff ändå, berättade Melwin Holm efter drömhoppet.

I säsongens allra sista tävling hoppade 13-åringen över den höjd som räknas som inofficiellt världsrekord i hans åldersklass. Tävlingen avgjordes på Svealandsmästerskapen på Tyresö utanför Stockholm i helgen.

– Det var bara så skönt. Jag har väntat på det ett bra tag nu, och det var skönt att kunna lägga ner säsongen på topp, sa Lycke-Holm efter superhoppet.

 

Satsningen för Melwin Holm

Melwins pappa och tränare Stefan Holm, själv OS-guldmedaljör i höjdhopp, menar att det inte går att räkna med att sonens utveckling går i samma riktning den kommande tiden.

– Förr eller senare planar det ut och börjar gå emot lite grann, än så länge har det gått väldigt fort framåt. Han har ökat 40 centimeter på två år, säger Holm.

Hur förbereder ni er på det framöver i satsningen?

– Vi fortsätter lägga upp det utifrån den tanke och idé om hur jag tycker att han ska träna framöver. Vi lägger grund på olika hoppövningar och koordination, ren tung styrka får vänta några år till. Det är ingenting att stressa med. Han kan gärna inte öka 15 centimeter till nästa år. Eller så gör han det… Men får han vara hel och frisk och jobba på så.

Melwin Lycke-Holm själv menar att hans fokus helt enkelt ligger på att kunna konkurrera så bra som möjligt i de tävlingar han ställer upp i.

– Det handlar om att försöka vara bäst och försöka vinna tävlingarna. Jag har USM när jag får hoppa igen, då gäller det att vinna där.

Stefan Holm har tidigare berättat om vikten av att inte sätta för stor press på sonen, att viljan till tävling och träning måste komma från Lycke-Holm själv.

– En vacker dag slår det tillbaka, det går till en viss gräns med att ställa krav på sina barn. Viljan måste komma inifrån, det måste vara de själva som vill, sa Holm.

 

Holm tävlade mot sonen

Stefan Holm har tidigare kritiserat de som kallat sonens hopp för ”världsrekord”, eftersom det inte förs någon officiell världsomfattande statistik för hopp av 13-åringar.

– Man snackar om världsrekord, men det finns inga officiella rekord i den åldern. Det är bara någon som satt ihop en lista på resultat som de har hittat på nätet. Men jag hoppas han kan hantera det, sa Holm till Dagens Nyheter förra året.

Far och son Holm möttes tidigare i somras i samma tävling, Stefan Holm-spelen i Kil. Höjdhoppsikonen sa inför tävlingen att han hoppats att de tillsammans kunnat hoppa fyra meter. Han själv tog sig över två meter medan Melwin stannade på 1,95 – en höjd som då var nytt personligt utomhusrekord.

– I dag hade jag gärna fått förlora. Hellre att han hade tagit två meter än att jag gjorde det, berättade Holm efter tävlingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.