Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pistorius vädjan inifrån fängelset

Ur arkivet: Oscar Pistorius under rättegången.
Oscar Pistorius.Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GALLO IMAGES/REX / GALLO IMAGES/REX REX FEATURES

Reeva Steenkamp dödades inne i sin egen lägenhet från skott avlossade av hennes egen pojkvän, Oscar Pistorius.

Nu vädjar den tidigare friidrottsstjärnan inifrån fängelset om att bli förlåten.

Det var på alla hjärtans dag i februari 2013 som den före detta friidrottsstjärnan Oscar Pistorius sköt ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i parets hem. Sydafrikanen hävdade att han misstagit kärleken för en inbrottstjuv och i september 2014 dömdes han till fem års villkorlig fängelsedom för vållande till annans död.

Efter att ha avtjänat tio månader i fängelse släpptes han ut för att sitta resten av straffet i husarrest. Åklagarna överklagade domen – och i december 2015 skärptes brottsrubriceringen till mord. Efter en ny rättegång dömdes Pistorius i juli 2016 till sex års fängelse, vilket senare höjdes till 13 år och fem månader.

En av de som besökt Pistorius i fängelset är hans tidigare high school-lärare Bill Schroeder. I en intervju med The Sun berättar han att hans tidigare elev flera gånger upprepade en och samma önskan:

”Jag vill säga till hennes familj att jag är ledsen”

Pistorius nya liv i fängelset

Schroeder berättar att Pistorius helt slutat med löpningen, att han börjat röka, skaffat skägg och blivit kristen.

– Det enda han vill är att bli förlåten. Men jag har sagt till honom att jag inte tror att jag hade förlåtit honom om det var min dotter han hade dödat, säger Schroeder, som besökt Pistorius fyra gånger sedan domen.

Han fortsätter:

– Han tänker mer på det än på att bli villkorligt frigiven. Han är faktiskt ganska rädd för det, eftersom han vet att folk kommer bli arga.

2018 sa Steenkamps mamma June i en intervju att hon förlåtit Pistorius, men att hon fortfarande vill att han ska straffas.

Pistorius husarrest: Lyxvilla med 24 rum

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.