"Patriks klocka tickar mer än vad min gör"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

GÖTEBORG. Carolina Klüft har tjänat 38 miljoner kronor under sin aktiva karriär.

Nu lämnar 29-åringen friidrotten och börjar ett nytt liv inom FN.

Ny hemmabas blir Norrköping där planer på att bilda familj finns.

- Patriks klocka tickar mer än vad min gör, säger Klüft.

Samtidigt kan SPORT-Expressen avslöja att Klüft förhandlar om ett livslångt kontrakt - likt David Beckhams - med Reebok.

Nu är Carolina Klüfts friidrottskarriär slut.

Finnkampsstafetten på 4x400 meter i går kväll blev 29-åringens sista framträdande som aktiv atlet.

Drömmen var att få avsluta med en svensk dubbelseger.

Men trots att det svenska stafettlaget segrade, vann finskorna tävlingen totalt - och Carolina Klüft förlorade Finnkampen för första - och sista - gången.

Jublet på ett kyligt och regntungt Ullevi var enormt när Carolina Klüft hyllades för sin framgångsrika karriär. Landslagskollegorna, med Jonas Lohse i täten, såg till att Klüft gjorde det klassiska doppet i vattengraven.

Men mest känslosamt var att se Ebba Jungmarks tårar, berättar Klüft.

- Ebba kom till mig direkt efteråt och grät och kramade om mig. Det är kärlek, det låter pretentiöst och gulligt i den här ibland cyniska och elaka världen, men att se att hon bryr sig så mycket om mig, och att jag bryr mig om henne - det var starkt, säger Klüft.

"Det är sorgligt - det är härligt..."

I dag börjar mångkamperskans nya liv.

En tid som till en början kan bli tuff:

- Det är jävligt jobbigt när ni journalister ringer och frågar om man har ont i hälsenorna och hur formen är, men det är minst lika jobbigt när ingen bryr sig längre, den tomheten finns också, säger höjdhopparen Stefan Holm.

SPORT-Expressen träffar Carolina Klüft i Göteborg efter den sista tävlingen - och det är med stort vemod hon nu tar farväl av sitt gamla liv.

- Det går inte att beskriva, det är så mycket känslor. Det är sorgligt, det är härligt, det är vemodigt, fantastiskt kul - och skönt, säger 29-åringen som inte kunde hålla tillbaka tårarna efter målgång.

Någon risk för att Carolina Klüft ska få svårt att sysselsätta sig utan friidrotten finns inte. Freds- och utvecklingsstudierna kommer att fortsätta på Uppsala universitet, liksom samarbetet med Sveriges FN-förbund.

- Det började med att jag var ambassadör för ett projekt som heter "Skolmat och kunskap". Sedan har det utvecklats och nu ska jag göra en del insatser för dem under hösten, säger Klüft.

- Vi har haft ett väldigt fint samarbete under flera år. Vi har använt henne i seminariesammanhang och på kongresser. Hon har även fått utbildning i FN-relaterad kunskap och varit på en internationell resa i Etiopien. Som person känns det som att hon verkligen är kunnig, engagerad, vetgirig och väldigt entusiastisk, säger FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Carolina Klüft har ställt upp ideellt som goodwill-ambassadör för Sveriges FN-förbund. Efter friidrottskarriären ska hon nu återuppta sina Freds- och utvecklingsstudier för att kunna ta en kandidatexamen.

- Den typen av studier öppnar dörren för internationellt fredsarbete. Jag tror att hon har en plats i den här typen av arbete framöver.

Fortsatta sponsorsamarbeten

Också flera av mångkamperskans sponsorer säger sig nu vilja fortsätta samarbetet.

- Vårt sportsliga samarbete kommer att upphöra när hon slutar att tävla. Men vi ska sätta oss ner och diskutera ett fortsatt samarbete. Eftersom vi har en lång historia tillsammans vill vi inte klippa alla band, säger Ulrika Sterner, kommunikationschef för Euro Accident.

Även Robert Inghamn, nordisk marknadsdirektör på Reebok, öppnar för fortsatt samarbete. SPORT-Expressen kan avslöja att Carolina Klüft just nu förhandlar om ett livslångt kontrakt med sportföretaget.

- Det pågår en diskussion om Carolina ska vara ambassadör för Reebok även när hon inte tävlar. Det är en diskussion jag haft med USA där jag ser värdet av att ha kvar Carolina eftersom hon gjort så mycket för varumärket.

Diskussionerna som pågår handlar om en roll som livslång ambassadör.

- Titta på vad Adidas gör med David Beckham. De använder honom väldigt mycket i sin marknadsföring, det kan vara en sådan roll man kan titta på för Carolina, säger Robert Inghamn.

Fotbollsstjärnan David Beckham skrev 2003 ett livslångt kontrakt värt drygt en miljard kronor med Adidas.

Liknande summor är inte aktuella när det gäller Carolina Klüft. Men att hon kommer få bra betalt står klart. Än så länge har 29-åringen enligt uppgift fått cirka två miljoner kronor per år från Reebok.

Rent ekonomiskt har Reebok varit den viktigaste sponsorn, men de har varit betydelsefulla även på andra sätt, berättar Carolina Klüft.

- De har gett mig väldigt mycket, inte bara kläder, pengar och skor - vi har haft sådana fina relationer och gjort många roliga kampanjer ihop. Och jag har alltid fått vara mig själv, säger hon.

Fokus på familjen

Framöver kommer 29-åringen att ha sin bas i Norrköping där maken och ishockeytränaren Patrik bor. Paret, som ska sälja sitt hus i Karlskrona, har även köpt en övernattningslägenhet i Stockholm.

- Jag bor permanent i Norrköping, Carolina har inte varit här så mycket på grund av idrotten men det kommer bli mer av det nu, hälften hälften kanske, säger Patrik Klüft.

Paret ser nu fram emot ett nytt och annorlunda liv tillsammans:

- När jag var aktiv levde vi ett liv ihop. Vi var tillsammans jämt. Den stora förändringen kom när jag slutade och hon fortsatte. Jag blev isolerad på en plats med hockeyn. Nu blir det nya tider, säger Patrik, som precis som Carolina ser fram emot att kunna åka på en lång semester.

- Som alla andra gör mitt i sommaren, sticker två veckor till Thailand eller något sådant. Det har vi aldrig gjort, vi har bara varit på någon weekend, säger han.

Precis som höjdhopparen Stefan Holm vet Patrik Klüft att det infinner sig en viss tomhet när en idrottskarriär avslutas.

- Det är naturligt. Det hon gjort i idrotten är få förunnat. Prestationen som hon gjort både mentalt och idrottsligt.

Mångkamperskan har tidigare sagt till SPORT-Expressen att det blir fokus på familjen i framtiden, men när hon kan se sig själv skaffa barn vet hon inte än.

- Jag vet inte hur det där funkar, att man plötsligt ser sig själv så, säger Carolina Klüft och tillägger:

- Patriks klocka tickar mer än vad min gör.

- Man får se vart livet bär en, säger Patrik Klüft.

"Nu är jag bara Carro"

På plats i Göteborg under Finnkampshelgen för att se Carolinas sista tävling, fanns hela familjen Klüft - maken Patrik, pappa Johnny, mamma Inga-Lill, och de tre systrarna, Martina, Sofia och Oliva.

Just från Ullevi har Carolina Klüft flera av sina starkaste minnen från den prestigefyllda Finnkampen, berättar hon för den samlade pressen under sina sista minuter som friidrottsstjärna. Ännu en gång får hon svara på frågor om hur det känns att karriären är över, och vad hon drömmer om att göra nu.

Uppståndelsen är enorm kring Carolina Klüft, och de segrande finskorna, hamnar i skymundan.

Det här är Carolina Klüfts sista tid i rampljuset - en tid hon inte kommer att sakna.

- Det är en del grejer som jag känner att jag är färdig med, jag är lite trött på vissa saker med att vara elitidrottare, säger hon och ser fram emot kvällens Finnkampsbankett - och att i dag få vakna upp till sitt nya liv.

- Jag är inte elitidrottaren Carolina Klüft längre - nu är jag bara "Carro". Det kommer nog vara lite speciellt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.