Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Patrik Sjöberg om sin hemliga dotter

Patrik Sjöberg berättar om varför han valt att gå i terapi. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Patrik Sjöberg och dotter Isabelle. Bilden är från serien "Rum för dig". Foto: TV3
Patrik Sjöberg är aktuell med en ny bok, "Hur svaghet kan bli styrka". Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Patrik Sjöberg sätter världsrekord, 2,42, på Stockholm stadion 1987. Foto: ROGER TILLBERG / IBL
Patrik Sjöberg sätter världsrekord, 2,42, på Stockholm stadion 1987. Foto: ROGER TILLBERG / IBL

Han är inte sen med att säga vad han tycker om andras sätt att uppfostra barn. 

För egen del har Patrik Sjöberg, 53, valt att hålla sin dotter hemlig.

– Hon har tyckt att det varit jobbigt att vara "en Sjöberg" och ska själv få välja om hon vill synas, säger den före detta höjdhoppslegendaren, som i en stor intervju också berättar om varför han inte vill ha ett förhållande och problemet med Melwin Holms världsrekord.  

Vi har bestämt att ses efter lunch, 13.30 vid Älvsjömässan. När Patrik Sjöberg dyker upp en kvart försent är han hungrig. 

Han stolpar bort till Pressbyrån och kommer tillbaka med två mackor, två drickyoghurt, två juicer.

Dubbelt av allt. 

– Nä, det är inte min lunch. Det är min frukost. Jag är inte den som rusar ner till hotellfrukosten där folk är som gamar bara för att det finns mycket av allt. Då sover jag hellre länge. 

Göteborgaren Patrik Sjöberg är i Stockholm för att föreläsa, men trots att han är aktuell med en ny bok så är temat för mässan där han en stund senare ska ställa sig på scenen inte böcker.

Den handlar om psykoterapi. 

Och det är också det som Patrik Sjöberg har valt att berätta om i sin nya bok, ”Hur svaghet kan bli styrka”, om sin tid i terapi. 

Den före detta höjdhoppsstjärnan, som både under och efter sin idrottskarriär har varit skandalomsusad, hamnat i blåsväder och blivit känd för sin kaxiga attityd har sökt en förklaring till varför han är som han är.

– Innan jag träffade min psykolog Rebecka hade jag egentligen aldrig pratat med någon. Killar gör inte sådant. 

Patrik Sjöberg sveper en drickyoghurt. 

– Men nu när jag har gått i psykoterapi i ett par år har jag insett att jag absolut inte är ensam. När jag berättade för kompisar att jag går i terapi visade det sig att flera av dem också gör det, och de som inte gör det har funderat på att testa. Det överraskade mig jävligt mycket. 

 

"Killar vill inte erkänna det"

Sjöberg fortsätter att resonera kring män och att de borde prata mer, och han är övertygad om att de allra flesta är som han och tänker på en sak: 

– Killar vill inte erkänna det, men det vi mest går runt och funderar på är relationer. Det är också det som vi har störst problem med. 

Patrik Sjöberg har haft en mängd förhållanden med olika kvinnor. 

– Men jag är inte ihop med någon nu. Och jag har nog gett upp tanken på ett långvarigt förhållande. Tack vare terapin faktiskt. 

Hur menar du? 

– Jag har förstått att det finns en röd tråd i mina förhållanden. Som att det alltid har varit på mina villkor. Det är jag som har bestämt hur det ska vara, när det ska vara över och allt det där. Jag har förstått att tjejer tycker att jag har en del vanor, och ovanor.

– Samtidigt kan jag fråga mig själv om jag verkligen varit så hemsk alla gånger. Men det är det man får höra, aldrig det man gjorde bra. Och nu har jag kommit till insikt med att ska förhållande vara så, då kan det lika gärna vara skit samma.

 

"Då blir det tomt"

Patrik Sjöberg tuggar på mackan samtidigt som han pratar.

– Tidigare har jag tänkt att varje tjej jag träffar ska vara en framtida sambo. Och för ett antal år sedan skrämdes jag av tanken att inte träffa någon, men det gör jag inte längre. Jag tycker faktiskt det är rätt skönt att vara ensam. 

Sjöberg tystnar en kort stund. 

– Det enda är väl att min dotter snart lär flytta hemifrån, och då kommer det bli väldigt tomt. Min lägenhet är 160 kvadrat. 

"Min dotter ska få välja"

Han har valt att försöka hålla sin dotter, Isabelle Sjöberg, 17, utanför offentligheten.

– Eller det är ett gemensamt beslut. Hon vill inte synas, Isabelle har aldrig haft något behov av det. Och jag känner verkligen att min dotter ska få välja själv. 

Isabelle Sjöberg under inspelningen av "Let's dance" för fyra år sedan. En av få gånger som Patrik Sjöbergs dotter synts i offentliga sammanhang. Foto: MAGNUS LILJEGREN / IBL / GGFOTO

Patrik Sjöberg går från ett lugnt tillstånd till att vara mer eldig. 

– Sedan har jag aldrig fattat det där med kändisar och deras ungar. Titta bara på de där Wahlgrens och Skarsgårds. Hur många finns det egentligen? Och är det verkligen naturligt att alla ska stå på scen, vara med i tv, spela teater och synas överallt. 

– Jag har egentligen inga problem med dem, men har de barnen verkligen fått välja själva?

– Jag tycker inte att det skulle vara så jävla naturligt om min dotter hoppade höjd. 

Har hon aldrig provat?

– Jo, hon var med i någon slags friidrottsskola en sommar för sju år sedan, men då tyckte hon bara att det var jobbigt för att hon var "en Sjöberg". 

– Isabelle har alltid undrat varför folk ska dra växlar av att jag är hennes pappa. För henne är jag ju bara det, pappa, och inte Patrik Sjöberg. Det finns många tillfällen då hon har tyckt att det har varit jobbigt i skolan för att folk har velat prata om mig.

Patrik Sjöberg under intervjun med SportExpressens Anna Friberg. Foto: PHILIPP GADD

Den väldigt sena frukostmaten är slut sånär som på ena av de två likadana mackorna. 

– Den första var inget vidare, torr. Vill du ha den här?

Jag avböjer och Patrik Sjöberg är redan vidare i resonemanget kring kändisar och barn. 

– Det blir ju så varenda gång, att jag kommer in på Holm (Stefan). Men jag fattar inte hur han tänker. Det är så klart jättekul att hans son Melwin är duktig i höjd, men har han själv valt att hålla på med det? När man är i den åldern ska man tävla i alla grenar och ha allsidig träning. Det gjorde jag.

– Och det här med att börja prata världsrekord, herregud. Låt honom leka och ha kul. 

 

LÄS MER: Holm och Sjöberg i bokbråk 

"Det är helt galet"

Den förre höjdhopparen Stefan Holms son Melwin Lycke-Holm har gått i sin pappas fotspår och imponerat stort med flera superhöjder den senaste tiden. 

För ett par veckor sedan, i säsongens sista tävling, hoppade Melwin Lycke-Holm, som fyller 14 år i oktober, 2,04.

– Det är bra så klart. Men samtidigt är det helt galet att Stefan går ut att säger att det är ett inofficiellt världsrekord för 13-åringar. Så räknar man inte i friidrotten, det är det året som man fyller som räknas. Och det vet Stefan mycket väl. 

– Det är fortfarande bra att hoppa 2,04 när man är 14 år. Men det blir väldigt löjligt att ljuga och säga att han slår något slags rekord för 13-åringar. 

Du och Stefan Holm hamnar ofta i luven på varandra, varför då?

– Äh, det kommer nog alltid vara så. Stefan tar allting på ett sådant jävla allvar, och är långsint dessutom. 

I sin förra bok, "Det ni inte såg", berättade Patrik Sjöberg om hur han under sin barndom utsattes för sexuella övergrepp av sin styvfar och tränare Viljo Nousiainen.

Det är också mycket det som det har handlat om när han de senaste åren har gått i terapi.

– Men än så länge har vi bara skrapat på ytan. Jag vill och kommer behöva fortsätta med terapin. Det handlar om att lära sig förstå hur hjärnan fungerar. När man är liten börjar hjärnan fyllas på med information som du ska använda hela livet. 

– I min hjärna finns det stora luckor eftersom min uppväxt var som den var. Och det förklarar vissa beteenden hos mig.

Har du blivit en annorlunda pappa sedan du började gå i terapi?

– Nej. Eller det tror jag inte. Jag har alltid varit noga med att göra tvärtemot hur jag hade det. Jag och min dotter har en bra relation. 

– Men som förälder är man alltid orolig att det ska hända ens barn någonting. Det är ett tufft klimat att växa upp i dagens samhälle, speciellt för tjejer. Och jag har varit väldigt noga med vad jag tycker är viktigt att prata med min dotter om. 

– Det har till exempel varit naturligt för mig att prata om droger med Isabelle. Många unga i dag har en helt annan inställning till droger och tycker att det inte är värre än alkohol. Men det är det, det vet jag av egen erfarenhet, och det är jag noga med att förklara för henne. 

– Det och allt med att hänga med på efterfester, det är där det händer massa skit. Tro mig, jag vet.  

Vad gör ni när ni umgås, du och din dotter?

– Just nu övningskör vi mest. Innan var hon livrädd för att köra med mig, haha. Men det går jättebra, hon är skitduktig och jag kan sitta och instragramma och läsa tidningen under tiden. 

– Det är bara en sak som är jobbig.

Vad?

– Det är sjukt, jag har aldrig trott på det här att man ärver saker men Isabelle har exakt mitt temperament. Ibland är det som att prata med mig själv. 

 

Bor i Göteborg

Namn: Patrik Sjöberg. 

Ålder: 53 år.

Bor: Göteborg.

Familj: Dottern Isabelle, 17 år.

Största meriter: OS-silver (1984, 1992) OS-bron (1988), VM-guld utomhus (1987), VM-guld inomhus (1985), VM-silver inomhus (1993), VM-brons inomhus (1989). Europamästerskap inomhus (1985, 1987, 1988, 1992). Åtta SM-guld.

Övrigt: Bragdguldet (1984). 

 

LÄS MER: Basketstjärnans mamma valde att avsluta sitt liv 

LÄS MER: SVT-profilen: "Jag kommer aldrig bli frisk" 

LÄS MER: Sarah Sjöströms familjeplaner