Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

OS-stjärnan: Vi dopade oss

Den finska löparstjärnan Martti Vainio åkte dit för doping vid Los Angeles-OS 1984.
Men han var en fuskare innan dess och han var inte ensam.
Enligt Vainio förekom systematisk doping i det finska friidrottslandslaget i början av 1980-talet.
Jag är inte förvånad, det gick rykten om finnarna, säger Patrik Sjöberg.
Det är i Vainios memoarer, som släpptes i går, som han berättar hur Finland försökte förbättra resultaten med hjälp av doping. – Jag kommer ihåg mötet för långdistansarna i Vierumäki. Där beslöts att allt måste göras för att den finska löpningen skulle finnas med i världstoppen. Det skulle skötas så att ingenting avslöjades, berättar Vainio, enligt TT. Själv gick han från nationalidol till landsförrädare över en natt när han testades positivt efter silverloppet på 10 000 meter i OS i Los Angeles 1984. Vainio kom till USA med "rent" blod för att dagarna före tävlingen pumpa i sig blod, som han tappat under en tid då han tagit anabola steroider.

Fick första sprutan 1983

Nu erkänner långdistanslöparen att han var dopad redan i samband med friidrotts-VM på hemmaplan i Helsingfors 1983. – En spruta testosteron, den första i min karriär, fick jag en vecka före VM. Sammanlagt har jag fått fyra injektioner, säger Vainio, som tog brons på 5 000 meter i Helsingfors. Sveriges förre höjdhoppshjälte Patrik Sjöberg, som tog silver i Los Angeles-OS, blir inte förvånad när SPORT-Expressen berättar om de nya anklagelserna:

"Se på skidåkningen"

– Finsk friidrott är lika ren som svensk friidrott i dag, men det var annorlunda på 70- och 80-talet, det gick väldigt mycket rykten om just finnarna då, och det var några som åkte dit, säger Sjöberg. – De har nog haft mer systematisk doping – där de har haft hjälp av läkare och förbund – än vad andra nationer har haft. – Det är ju bara att se på skidåkningen. Två andra finska löparstjärnor från den tiden, Kaarlo Maaninka och Mikko Ala-Leppilampi har tidigare erkänt att de var bloddopade vid OS i Moskva, och enligt friidrottsexpert A Lennart Julin kastas en skugga över hela gulderan av finska löparstjärnor som rådde på 70- och 80-talen – med fyrfaldiga OS-guldmedaljören Lasse Virén i spetsen.

Inga positiva prov

– Det har inte funnits några postivia prov mot Virén till exempel, men han har väldigt ofta ifrågasatts eftersom han hade ett mönster av att vara väldigt bra sällan, säger Julin. – Diskussionerna figurerade, men det fanns inga möjligheter att testa mot bloddoping – som var nåt som man uppfattade var mer förekommande i Finland, liksom i Italien.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!