Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

OS-stjärnan vädjar efter sin skräckförlossning

Allyson Felix har totalt nio OS-medaljer Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Allyson Felix Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Allyson Felix blev mamma till en dotter i november. 

Sjukhusbesöket slutade med en skräckupplevelse – och nu vädjar den amerikanska friidrottsstjärnan till politiker om ökat stöd för mödrar som genomgår förlossningskomplikationer. 

– Läkarna sa att min bebis var i fara, säger Felix i ett tal till USA:s representanthus.  

Allyson Felix är en av 2000-talets mest framgångsrika friidrottare. Sprintern har hittills sprungit hem nio OS-medaljer, vilket gör henne till USA:s mest framgångsrika kvinnliga olympier genom tiderna. 

Lägg där till elva VM-guld och fyra totalsegrar i Diamond League. 

Men enligt Felix själv utspelade sig hennes livs tuffaste fajt inte på löparbanan, utan i förlossningssalen. 

När Felix och hennes man kom till sjukhuset insåg läkarna snabbt att något var fel. Friidrottarens blodtryck var ovanligt högt, och barnets puls var på väg nedåt. 

Felix tvingades göra ett akut kejsarsnitt och barnet fördes till intensiven direkt efter ingreppet – då vägde hon ett och ett halvt kilo. 

Allyson Felix dotter vårdades på intensiven

Dottern Camryn tillbringade sin första månad i livet på intensiven – men enligt Felix har allting gått bra sedan de fått lämna sjukhuset. 

Nu har 33-åringen delat med sig av sin upplevelse i ett tal till en kommitté i USA:s representanthus som bland annat ansvarar för offentlig sektor. 

– Mina läkare sa att inte bara min bebis var i fara, utan jag var i fara också. Allt jag brydde mig om var att min dotter skulle överleva och jag förstod inte att mitt liv var hotat. Mammor dör inte i barnsäng, eller? Inte 2019, inte elitidrottare, inte på ett av landets bästa sjukhus, säger Felix enligt NBC.

– Jag hade ett allvarligt fall av havandeskapsförgiftning, och om läkarna inte agerade snabbt kunde det få dödlig utgång. 

https://www.instagram.com/p/Bve8sqmBEWK/

Felix uppmanar politikerna

Allyson Felix har efter sin dramatiska förlossning tagit del av historier från andra kvinnor som gått igenom liknande upplevelser.

– De stod inför döden precis som jag, och när jag började prata med fler av de här kvinnorna och höra om deras erfarenheter lärde jag mig att det nästan är fyra gånger så stor risk för en svart kvinna att dö i barnsäng jämfört med vita kvinnor i USA, och att vi går igenom allvarliga komplikationer dubbelt så ofta. 

OS-stjärnan uppmanade kommittén i representanthuset att öka stödet till förlossningar för afroamerikanska kvinnor. 

– Fördomar är svåra, det är inte lika enkelt att peka ut som ren rasism, men det kan få lika förödande konsekvenser. För mig finns det ingen viktigare fråga än det som vi pratar om här i dag. 

Felix friidrottssatsning går vidare mot OS i Tokyo 2020.