Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

OS-medaljör kastades i fängelse efter protesten

Andrei Krauchanka tog silver i OS 2008.
Foto: STEPHEN SHAVER / STELLA PICTURES
Han har missat två raka OS på grund av skada.
Foto: STEPHEN SHAVER / STELLA PICTURES

Tiokamparen Andrei Krauchanka satsar mot ett sista OS.

Men hans ställningstagande mot regimen i Belarus gav honom sparken från jobbet och en förlorad plats i landslaget.

– Du måste vara självisk för att lämna allting bakom dig för att åka och träna som om ingenting har hänt, säger han till Reuters.

Han tog hem silvermedaljen till Belarus i OS 2008. Sedan dess har friidrottarens karriär kantats av skador. Än i dag kämpar Krauchanka med att ta sig tillbaka från en hälseneskada som har hållit honom borta från de två senaste. Och uppladdningen till OS i sommar har blivit ännu tuffare.

I hemlandet har protesterna mot valfusk och polisvåld pågått i över tre månader. Andrei Krauchanka har deltagit vilket kostat honom platsen i landslaget och hans jobb.

– Jag vill inte representera regimen ändå, säger 34-åringen, som hoppas på att kvala till nästa års OS som en individuell idrottare, till Reuters.

Blev slängd i fängelset – fick corona

Hans ställningstagande resulterade också i 10 dagar i fängelset, där han själv misstänker att han smittades av det nya coronaviruset.

– Jag måste träna, antagligen åka utomlands för träningsläger eftersom det är omöjligt att göra det i Belarus. Du måste vara självisk för att lämna allting bakom dig för att åka och träna som om ingenting har hänt, säger han.

Och fortsätter:

– Mitt huvud är någon annanstans. Den är i dagens verklighet i Belarus, där tusentals är fängslade utan anledning.

Tv: ”Belarus är förändrat för all framtid” 

https://www.instagram.com/p/CFfo9y0jrrh/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.