Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

OS-medaljör kastades i fängelse efter protesten

Andrei Krauchanka tog silver i OS 2008.
Foto: STEPHEN SHAVER / STELLA PICTURES
Han har missat två raka OS på grund av skada.
Foto: STEPHEN SHAVER / STELLA PICTURES

Tiokamparen Andrei Krauchanka satsar mot ett sista OS.

Men hans ställningstagande mot regimen i Belarus gav honom sparken från jobbet och en förlorad plats i landslaget.

– Du måste vara självisk för att lämna allting bakom dig för att åka och träna som om ingenting har hänt, säger han till Reuters.

Han tog hem silvermedaljen till Belarus i OS 2008. Sedan dess har friidrottarens karriär kantats av skador. Än i dag kämpar Krauchanka med att ta sig tillbaka från en hälseneskada som har hållit honom borta från de två senaste. Och uppladdningen till OS i sommar har blivit ännu tuffare.

I hemlandet har protesterna mot valfusk och polisvåld pågått i över tre månader. Andrei Krauchanka har deltagit vilket kostat honom platsen i landslaget och hans jobb.

– Jag vill inte representera regimen ändå, säger 34-åringen, som hoppas på att kvala till nästa års OS som en individuell idrottare, till Reuters.

Blev slängd i fängelset – fick corona

Hans ställningstagande resulterade också i 10 dagar i fängelset, där han själv misstänker att han smittades av det nya coronaviruset.

– Jag måste träna, antagligen åka utomlands för träningsläger eftersom det är omöjligt att göra det i Belarus. Du måste vara självisk för att lämna allting bakom dig för att åka och träna som om ingenting har hänt, säger han.

Och fortsätter:

– Mitt huvud är någon annanstans. Den är i dagens verklighet i Belarus, där tusentals är fängslade utan anledning.

Tv: ”Belarus är förändrat för all framtid” 

https://www.instagram.com/p/CFfo9y0jrrh/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.