Darja Klisjina. Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNDarja Klisjina. Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Darja Klisjina. Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Michel Tornéus. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅNMichel Tornéus. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Michel Tornéus. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Okända svenska hjälpen – bakom ryska medaljen

Publicerad

LONDON. Darja Klisjina tog hem silvret i längdhopp - med hjälp av en svensk. 

Michel Tornéus hoppade in som en extra coach under finalen och stöttade ryskan. 

– Han hjälpte mig i dag, säger hon. 

Under hösten 2016 bröt Michel Tornéus med sin tränare Oscar Gidewall och började i stället jobba med den amerikanska tränaren Loren Seagrave. Tornéus flyttade till Bradenton i Florida där Seagrave har sin bas och hamnade i samma träningsgrupp som bland andra ryskan Darja Klisjina. 

På fredagskvällen var Tornéus med och fixade en medalj till ryskan, som tävlade i London under neutral flagg. 

Tornéus, vars final avgjordes förra lördagen, har stannat kvar i VM-staden för att förbereda sig inför Diamond League-galan i Birmingham som stundar och passade på att hoppa in som extratränare till Klisjina under såväl kval som final. 

Svenska bidraget till ryska silvret

I finalen räckte det hela vägen till en silvermedalj. 

Klisjina hoppade sju meter blank, blott två centimeter från en guldmedalj. Trots den lilla marginalen var ryskan väldigt glad. 

– Jag har kämpat så länge för det här, säger hon. 

Och hon säger att Tornéus hjälp kom väl till pass. 

– Under uppvärmningen filmande han alla hopp och han såg att jag gjorde små misstag tekniskt. Så han ville hjälpa mig med det och det gjorde han. Han är min lagkamrat, säger Klisjina. 

"Viktigt att ha Michel i laget"

Tränaren Loren Seagrave menar att Tornéus spelade en väldigt viktig roll. 

– Darja tränar ju med Michel och de känner varandra väl. Så när de båda ändå var här så kände han att han ville hjälpa till och det var väldigt viktigt att ha Michel i laget. Han kunde komma med input och peppa tjejerna. Det är verkligen en laginsats det här, säger han. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag