Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Okända hjärnan – bakom guldsuccén

Foto: MICHAEL KAPPELER / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

BERLIN. Det är alltid pappa Greg Duplantis som uttalar sig som tränare.

Men i det tysta har även mamma Helena Duplantis en stor del i EM-guldet.

– Jag är hans fystränare och vi kör ihop varje dag, säger Helena som själv var en av Sveriges bästa mångkampare på 80-talet.

Armand Duplantis, 18, chockade hela friidrottsvärlden när han slog till med 6,05 i EM-finalen i Berlin.

Det innebar så klart guld, svenskt rekord, nytt juniorvärldsrekord – och nu undrar alla så klart vad som väntar härnäst för ”Mondo”.

– Ja, resan är inte slut här. Det är här den börjar, säger mamma Helena Duplantis när SportExpressen når henne dagen efter den otroliga succén.

Tränat i två år

Hon är alltså fystränare för Armand Duplantis, en detalj som många har missat eftersom det ständigt är pappa Greg som uttalar sig i tv som tränare.

– Jag ansvarar för den fysiska delen. Jag lägger upp träningsprogrammet och vi tränar tillsammans varje dag. Sen när det är dags att hoppa stavhopp, då är det Greg som är ansvarig, förklarar Helena.

– Vi är ett bra team!

https://www.instagram.com/p/BmZOZRcAsjc/?hl=sv&taken-by=mondo_duplantis

Hur är det att vara fystränare för Armand Duplantis?

– Väldigt bra. Han är ganska unik också, så det känns bra att vara där för honom. Han hoppar otroligt högt, trots att han inte är fysiskt otrolig.

– Han har bara tränat organiserat i två år! Fysiskt sett har han mycket kvar att utveckla.

"Är ganska omogen"

Hon betonar att det är viktigt att skynda långsamt här. En annan tränare hade kanske velat lägga på mycket muskler direkt, för att få ”Mondo” att hoppa ännu högre.

Men hon tror att det är fel väg att gå.

– Det här är hans nivå just nu. Sen får vi ta det steg för steg. Han har så mycket att förbättra fysiskt, men det måste få ta sin tid.

– Han är ganska omogen fysiskt sett, även om han redan nu hoppar stav som en världsstjärna.

Är den långsiktiga planen att lägga på mer muskler, eller hur ser den avvägningen ut?

– Vi ska fortsätta att ta det lugnt och successivt bli bättre fysiskt. Inga dramatiska förändringar. Den belastning vi har nu har ju trots allt inneburit att han fått hålla sig skadefri och frisk, vilket är otroligt viktigt för hans utveckling.

Lillasyster också talang

Men han kommer att ha råd att bli något kilo tyngre på sikt?

– Ja, det tror jag verkligen. Han har lagt på sig från förra året, men det är inte någon större fördel att bli stor i stavhopp. Han ska mer vara en springande gymnast.

– Men vår plan är ändå att han över tid ska bli lite större än vad han är nu.

Helena Duplantis, som tidigare hette Hedlund i efternamn, var en av Sveriges bästa mångkampare under 80-talet. Redan som 18-åring noterades hon för 5 314 poäng. Hon tävlade sen i både längd och tresteg, där hennes personliga rekord landade på 5,78 respektive 11,91 meter.

Under studierna i Louisiana träffade hon Greg Duplantis, som var stavhoppare med ett personligt rekord på 5,80.

Utöver Armand har de även barnen Andreas, 25, Antoine, 21, och Johanna, 16. Andreas tävlade i stavhopp fram till 2015, medan Johanna fortfarande är aktiv stavhoppare och så sent som förra helgen vann USM-guld. Antoine spelar baseball.