Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Okända fusket – innan skandalen avslöjades

Så här lät det i Expressen TV:s sändning när beskedet om Fsihas avstängning kom
Robel Fsiha efter Göteborgsvarvet den 18 maj 2019.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Robel Fsiha vinner EM-guld i terränglöpning.Foto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN

En svensk chockade alla och vann EM-guld i terränglöpning.

Sen kom smällen: Han var dopad.

SportExpressen granskar i dag vad som egentligen hände när Robel Fsiha, 24, fuskade sig till sitt livs seger – och blev avslöjad.

✓ Förvirringen kring dopingtestet i Addis Abeba.

✓ Bilden visar träningen ihop med legendaren Kenenisa Bekele.

✓ Misstanken: ”Han kan ha blivit lurad.”

14 maj 2017. Det är en kylig försommardag i Stockholm och tusentals löpare har gett sig ut för att springa Kungsholmen Runt.

Vid det här laget vet nästan ingen vem Robel Fsiha är. Det är först två och ett halvt år senare som han ska få sitt stora internationella genombrott – och kort därpå avslöjas som en fuskare.

Men det händer något intressant här.

Robel Fsiha ligger trea i loppet när han plötsligt smiter under en avspärrning och tar en genväg. Problemet: Ledarcyklisten som övervakar täten ser honom. Kort därpå får tävlingsledaren Lorenzo Nesi ett samtal och Fsiha är diskad.

– Det där var en bana som man kunde fuska på, men ligger man i täten blir det så himla uppenbart, säger Nesi när SportExpressen når honom i dag.

– Där och då var det lite oklart om han hade missförstått något eller om det verkligen var med flit. Men sen…det här minnet kom så klart upp i mitt huvud efter att han åkte fast för doping, att han hade visat sig ohederlig redan 2017.

Vi ska återkomma till Lorenzo Nesi. Han var nämligen inte bara tävlingsledare på Kungsholmen Runt, utan även landslagsledare för Sverige under terräng-EM i Lissabon 2019 – alltså när Robel Fsiha sprang hem det där guldet. De satt till och med bredvid varandra på planet hem.

Men först ska vi titta på en annan nyckelperson: Tränaren Patrik Melin från Spårvägens FK.

Tränaren gick under jorden

Patrik Melin är tidigare svensk mästare i tiokamp (2001 och 2004) och bor i Gävle, även om han arbetar för Spårvägen. Han kom i kontakt med Robel Fsiha 2013, när Fsiha var 16 år gammal och hade kommit till Sverige från Eritrea som ensamkommande flykting.

Melin blev fascinerad av Fsihas löpsteg, tyckte att han påminde om Mustafa Mohamed, och började hjälpa honom med träningen.

Under en period bodde Robel Fsiha också hemma hos Patrik Melin.

– Patrik var inte bara tränare för Robel, utan även ett allmänt stöd. Han har lagt ner otroligt mycket tid och energi på Robel, säger David Fridell som är styrelseledamot i Spårvägen.

Hur reagerade han på dopingbeskedet?

– Det vore ju klart bäst om han själv kunde svara på det, men som vi upplever det var det en väldigt stor smäll för honom.

https://twitter.com/svenskfriidrott/status/1204136907615166469

SportExpressen har under en längre tid försökt nå Patrik Melin för en intervju, men han har inte gått att nå.

Än så länge har han bara kommenterat dopingskandalen via ett skriftligt uttalande som lämnades ut i februari 2020, kort efter att A-provet visat att Robel Fsiha hade den otillåtna substansen testosteron i kroppen.

”Det enda jag i dag med säkerhet vet är att jag är och har alltid varit helt emot doping och att jag gjort vad jag kunnat för att få Robel att vara försiktig med vad han får i sig”, förklarade Melin då.

En källa berättar att Melin ”knappt vågat visa sig i sporthallen i Gävle” efter att skandalen avslöjats eftersom han ”skämdes och kände sig utpekad”. Han var dock på plats när SM i marathon avgjordes i början av september.

I dagsläget finns det inga misstankar om att Patrik Melin skulle varit involverad i dopingskandalen.

”Det kom som en chock”

Robel Fsiha åkte fast i ett test som gjordes den 25 november 2019, och det gjordes i hans tillfälliga bostad i Addis Abeba, Etiopien.

Som svensk friidrottare kan man bli testad av både internationella AIU (friidrottens integritetsenhet) och antidopingkommissionen på Riksidrottsförbundet (RF). Det här testet gjordes på uppdrag av RF, även om det var en annan part som knackade på dörren hemma hos Fsiha och tog urinprovet.

”När vi har svenska utövare som åker utomlands och tränar som vi vill testa beställer vi oftast ett test från landets NADO (nationella antidopingorganisation) eller en testorganisation i stället för att skicka dit våra egna kontrollörer”, förklarar Jenny Schultze, som är ansvarig för RF:s tester, i ett mejl.

Just då var Robel Fsiha mitt inne i de sista förberedelserna inför terräng-EM som skulle avgöras två veckor senare. Men innan testet hade hunnit bli analyserat på det Wada-ackrediterade labbet i Lausanne, Schweiz, hann alltså Fsiha åka till EM och springa hem guldet.

Processen var inte tillräckligt snabb.

Tidslinje: Från flykting till EM-guldmedaljör

2013: Robel Fsiha kommer till Sverige som ensamkommande flykting från Eritrea och placeras på ett boende utanför Gävle.

2017: Han etablerar sig snabbt som en topplöpare i landet och 2017 tar han sitt första SM-guld, på 10 kilometer landsväg.

2018: Fsiha blir svensk medborgare och får chansen att representera Sverige i terräng-EM, där han slutar på 40:e plats.

2019: Bara ett år senare tar Fsiha guld i samma tävling. Han slutar dessutom på 17:e plats i terräng-VM, som bästa europé.

2020: Robel Fsiha testas positivt för den förbjudna substansen testosteron och stängs av från all idrott i fyra år.

Hur ofta Fsiha befann sig i Etiopien? Under sina första år i Spårvägen höll han sig nästan alltid hemma i Sverige, berättar David Fridell, men under 2019 tillbringade han allt längre perioder i Etiopien.

– Men jag måste säga att vi var ganska trygga med det upplägget vi hade. Han inledde sin löparkarriär i Sverige och han hade en väldigt bra relation till Patrik Melin. Det gav oss en trygghet. Patrik hade också varit nere och hälsat på honom i Etiopien, säger Fridell.

– När vi fick beskedet om det positiva testet...det kom verkligen som en chock för oss.

Exakt vilka personer Robel Fsiha hade runtom sig nere i Etiopien finns det just nu inga uppgifter om, men SportExpressen har tagit del av en bild från fotografen Chris Cooper där Fsiha springer i samma grupp som legendaren Kenenisa Bekele.

Det är dock oklart om det var ett engångstillfälle eller om Robel Fsiha faktiskt brukade träna ihop med den trefaldige OS-mästaren. Bekeles managementbolag GSC har inte velat uttala sig om saken.

– Kenenisa Bekele? Jag har inte hört någonting om Robel tränade med honom, säger David Fridell.

– Däremot visste vi att han tränade i fruktansvärt bra miljöer med många duktiga löpare.

https://www.instagram.com/p/B8jBp7mnHyZ/?hidecaption=true

Misstankarna i egna klubben

Under uppladdningen inför EM visade Robel Fsiha upp exakt hur han tränade nere i Etiopien genom att göra uppdateringar på Instagram-kontot @runningwithpower – ett konto som nu har raderats. Uppdateringarna fick många löpare att höja på ögonbrynen.

Det handlade nämligen om brutala pass. Flera dagar i rad. På hög höjd.

En källa beskriver träningen som ”omänsklig”.

– Det snackades en del om hans pass nere i Etiopien, säger Fredrik Uhrbom som var klubbkamrat med Fsiha i Spårvägen och även har rest med honom till flera internationella tävlingar.

– Det väcker en del misstankar att man kan avverka såna träningspass och att dessutom göra det på hög höjd. Även om man inte har helhetsbilden så blir det lite misstänksamt.

Hur reagerade du när nyheten kom att han hade åkt fast?

– Det kom inte som en överraskning för någon av oss i träningsgruppen. Robel har ju inte tränat med oss eftersom han höll till i Gävle och Sandviken när han var hemma i Sverige, men när han sprang EM där… det stämde inte för oss, så att säga. Vi förstod att det inte hade gått rätt till. Vi har ju levt i den här världen, vi ser tecknen.

Hur menar du?

– Han är småskadad och borta i fyra veckor, sen kommer han tillbaka och krossar Europa-eliten. Några veckor senare dalar formen. Det är typiska tecken.

Resultat: 10 kilometer på terräng-EM 2019

1) Robel Fsiha, Sverige 29.59

2) Aras Kaya, Turkiet 30.10

3) Yemaneberhan Crippa, Italien 30.21

4) Julien Wanders, Schweiz 30.25

5) Andrew Butchart, Storbritannien 30.38

6) Samuel Fitwi Sibhatu, Tyskland 30.39

7) Soufiane Bouchikhi, Belgien 30.41

8) Isaac Kimeli 30.46

9) Ben Connor, Storbritannien 30.47

10) Jonas Raess, Schweiz 30.53

 

Övriga svenskar:

28) Daniel Lundgren, Sverige 31.32

35) Mikael Ekvall, Sverige 31.42

41) Adhanom Abraha, Sverige 31.58

Fredrik Uhrbom fortsätter:

– Där var vi nog rätt överens här i gruppen, om att han hade dopat sig inför EM. Sen att han åkte dit, det var egentligen bara bra. Det var nog så vi reagerade.

Det måste varit speciellt att se EM-guldet och sen bara gå och vänta på ett dopingbesked?

– Jo, men det är inte första gången man får den känslan. Den har funnits där förut med andra löpare. Det var mest bara…tråkigt. Men det är positivt att RF tar sig tid att göra de här utlandstesterna.

– Ingen var förvånad över att han åkte fast. Ingen var chockad. Vi hade väntat oss att det här skulle hända.

Konfronterades av Norges stjärna

Lorenzo Nesi var en av ledarna på plats i Lissabon när Robel Fsiha knäckte Europas främsta löpare och sprang hem guldet i terräng-EM. Enligt honom fanns det ingen utbredd misstänksamhet mot Fsiha direkt efter segern. Där och då var det bara glädje.

– Jag minns att det kom några såna kommentarer direkt efter att han åkte fast. Jag tror att David Nilsson skrev något sånt: ”När någonting är för bra för att vara sant, så är det inte sant”. Jag blev ganska irriterad då, för det är lätt att vara efterklok, säger Nesi.

Ingen av dem hade kommit till landslaget med såna misstankar innan Robel Fsiha åkte fast?

– Nej, i alla fall inte i de kontakter jag haft med dem.

Däremot kom det en synpunkt från Norges landslag, på plats i Lissabon.

Kort efter målgång stegade storstjärnan Jakob Ingebrigtsen och hans pappa och tränare Gjert Ingebrigtsen fram till de svenska ledarna, berättar Lorenzo Nesi.

– Det var ganska roligt, så jag berättade faktiskt den här scenen när vi skulle dela ut tårta till Robel på hotellet. Jakob och Gert kom fram och sa: ”Vem fan var det?!”

– Vi blev lite förvånade eftersom Robel inte var helt okänd. ”Han var ju bäste europé på terräng-VM”, förklarade vi. De sa bara: ”Men vad har han gjort förutom det?” Vi svarade: ”1,01 två gånger på halvmaran i vintras.” Men det var inget mer än så, de var inte på oss och sa ”den där killen måste vara dopad” eller något sånt.

Du såg inga varningssignaler, mer än att han hade en väldigt stark utveckling?

– I efterhand är det väldigt enkelt att säga att alla indicier låg framme på bordet. Men då ska man också veta att det gör en otrolig skillnad att åka och träna på höjd, även om man inte dopar sig. Framför allt i jämförelse med att träna ensam i svensk vinter i Gävle utan sparring.

Hur reagerade du när han åkte fast?

– Jag kände mig sviken. Jag kände mig också naiv och överrumplad. Han verkade vara en bra kille och han var på väg in i det svenska samhället tack vare sin löpförmåga.

Lorenzo Nesi berättar vidare:

– På vägen hem från Lissabon hamnade vi av en slump bredvid varandra på flyget. Han visade mig bilder på sina två barn, bjöd mig på nötter och…ja, vi försökte lära känna varandra där, även om vi hade svårt att kommunicera eftersom han inte riktigt behärskade språket.

– Jag kan inte påstå att jag kände honom, men jag kände för honom och med honom.

Robel Fsiha springer hem EM-guld i Lissabon.Foto: Europeiska friidrottsförbundet.
Det var Sveriges första guld sen Sara Wedlund vann 1996.Foto: Europeiska friidrottsförbundet.
Åtta veckor senare kom beskedet att han var dopad.Foto: Europeiska friidrottsförbundet.

”Det är något som gnager”

Det var den 8 december 2019 som Robel Fsiha sprang hem EM-guld. Dopingbeskedet kom åtta veckor senare, den 7 februari 2020. Fsiha befann sig då fortfarande i Etiopien och i Spårvägen inleddes arbetet med att få hem honom till Sverige för att kunna reda ut vad som egentligen hänt.

Två veckor senare landade han på Arlanda.

– För oss var det viktigt att han skulle få chans att förklara vad som hänt, men det var svårt att få tydliga besked från honom och det var svårt för honom att förstå vidden av vad som hade hänt, säger Spårvägens styrelseledamot David Fridell.

Hur mådde han när han kom hem? Ungefär som vanligt?

– Ja, till en början var det ungefär som vanligt. Men någonstans under vårt första samtal började det sjunka in hos honom vad det faktiskt kunde innebära om det skulle bli en fällande dom. För oss kändes det som att det var först när han kom hem till Sverige som han förstod allvaret i det som testet hade visat.

SportExpressen hade som enda svenska media fått tag på Robel Fsiha direkt efter dopingbeskedet, när han fortfarande var nere i Etiopien. Då bedyrade han sin oskuld och förklarade att ”en medicintablett mot förkylning” kunde ha gett utslag i dopingtestet.

Samma förklaring gav han till Spårvägen.

– Ja, han sa samma sak till oss, att han varit sjuk där nere – förkyld, feber – och besökt sjukhus och tagit en tablett, säger David Fridell.

Hur förhöll ni er till den historien?

– Vi hade en dialog med friidrottsförbundets medicinska kommitté som också kikade på det. Och det var lite oklart vilken substans som testet visade. Vi trodde att det skulle kunna vara en förklaring…men det kändes inte glasklart på något sätt.

Han har alltså inte erkänt på något sätt i samtalen med er?

– Nej. Och det har vi inte krävt heller. Däremot försökte vi berätta för honom att det kanske kunde finnas en möjlighet till ett lindrigare straff om han talade sanning, berättade om saker som skett där nere och hjälpte till. Men det var han inte intresserad av överhuvudtaget.

David Fridell (längst till höger) under en presskonferens om Robel Fsihas dopingfall.Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Robel Fsiha stängdes till slut av i fyra år och är bannlyst från friidrotten fram till den 24 februari 2024.

David Fridell tycker det är ett rimligt straff och han ifrågasätter inte att det faktiskt fanns en förbjuden substans i testet som gjordes i hans bostad i Addis Abeba den 25 november 2019. Men en sak tycker han ändå är märklig.

– Han testades väldigt mycket under den här perioden och vad vi vet är det där det enda testet som är positivt, vilket i min värld…jag känner lite: ”Vad var det här egentligen?”

Enligt uppgift gjordes det fem-sex tester på Robel Fsiha under den här tidsperioden – både före och efter den 25 november 2019 – men det var bara ett som innehöll spår av doping.

– Jag litar 100 procent på testet, men det blir märkligt för mig. Det hade varit lättare att förstå om alla test från en punkt var positiva, men nu var det inte så. Det är något som gnager, säger Fridell.

Robel Fsihas nya liv i Sverige

SportExpressen har varit i kontakt med Robel Fsiha i samband med den här publiceringen och erbjudit honom att få göra en intervju med tolk, för att på bästa möjliga sätt kunna ge sin version av vad som hänt. Men han har avböjt med förklaringen: ”Jag har redan gett min version.”

24-åringen håller just nu på att starta upp ett nytt liv i Sverige. Löparkarriären är sannolikt över, han har blivit utesluten från Spårvägen och han kommer inom kort att behöva lämna tillbaka sitt EM-guld (det formella beslutet har inte kommit än).

– Vad jag har hört tränar han ingenting nu, säger Fredrik Uhrbom.

– Han har flyttat till Umeå för att plugga. Och det är väl bra. Då kan han få en chans att lära sig språket bättre och få en utbildning så att han kan skaffa sig ett jobb. Han satsade ju på löpningen, men nu är den möjligheten borta. Han kommer aldrig komma tillbaka till löpningen.

Lorenzo Nesi lider med Robel Fsiha på ett mänskligt plan.

– Jag tycker den här historien är tragisk. Han har bränt alla sina chanser att komma tillbaka inom löpningen och vad har han för framtid nu? Trots det han har gjort så är min syn fortfarande att jag hoppas att det går bra för honom i livet. Men det här var fullständigt idiotiskt gjort, säger Nesi.

– Samtidigt…vi måste komma ihåg vilken bakgrund han har. Vi pratar om en bondpojke från Eritrea och knappt gått motsvarigheten till gamla svenska folkskolan. Det är fullt möjligt att han kan ha blivit lurad. Han kan ha fått det här och trott att det var något annat. Eller så var det medvetet.

– Vi kommer nog aldrig få reda på sanningen.

Förbundskaptenens reaktion på terrängstjärnans positiva dopingprov

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.