Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Okända förlovningen – med Alice Bah Kuhnke

Mattias Sunneborn slutade men började igen men friidrotten. I dag åker han på veterantävlingar världen över.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Mattias Sunneborn bor på Lidingö utanför Stockholm.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
SportExpressens Anna Friberg har träffat Mattias Sunneborn för en intervju.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Mattias Sunneborn är ambassadör för organisationen "Suicide Zero".
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Mattias Sunneborn under friidrotts-VM i Tokyo 1991.
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Mattias Sunneborn under årets upplaga av "Mästarnas mästare".
Foto: SVT
1 / 7

Ett av målen var att bli förste svensk över åtta meter – ett annat att "få snygga tjejer".

Båda infriades för Mattias Sunneborn, 47, som i en stor intervju med SportExpressen bland annat berättar om sitt hemliga kärleksförhållande. 

– Jag har varit förlovad med kulturminister Alice Bah Kuhnke i två år, säger friidrottslegendaren.  

Han velar om det ska vara en sådan med pärlsocker eller kokos på. Efter att ha valt pärlsocker ber han ändå kvinnan i kafékassan att byta till kokos.

Om ett par timmar ska Mattias Sunneborn tävla på Lidingövallen och han behöver snabb energi. Den här gången fick det bli en chokladboll. 

– Men jag är extremt noga med vad jag äter, ett par extra kilo skulle innebära ett betydligt tyngre löpsteg. Däremot har jag kommit på att jag behöver "dåliga kolhydrater" innan jag ska tävla. Det är min diet. 

2002 bestämde sig längdhopparen Mattias Sunneborn för att sluta. Han hade då, bland annat, blivit förste svensk att hoppa över åtta meter, tagit EM-guld, VM-silver och en mängd SM-medaljer. 

Men efter tre års frånvaro från friidrotten tröttnade han på "det vanliga livet". 

– Den sista tiden när jag tävlade tänkte jag att den dagen jag slutar ska jag ligga på soffan, äta semlor och dricka öl. Så det var vad jag gjorde, men efter två veckor kände jag mig inte nöjd när jag släckte lampan på kvällen. Då drog jag ned på det och åt bara semlor och drack öl en gång i veckan. 


LÄS MER: Hatet mot Ludmila Engquist efter att hon flytt landet: ”Som en orkan” 


Till slut blev ändå saknaden av träning och tävlande för stor och Mattias Sunneborn började med friidrotten igen. I dag reser 47-åringen världen runt på veterantävlingar. 

– Vad ska jag annars göra? 

Mattias Sunneborn ser frågande ut när jag undrar vad som driver honom. 

– Jag har insett att jag måste ha mål för att må bra. Oftast vet man om en större tävling ett år i förväg och då kan man planera för den. Jag har fortfarande en papperskalender och jag älskar att planera min träning. 

Sex världsrekord och 14 VM-guld har han lyckats ta hem i veteransammanhang – hittills. 

Och det finns inga planer på att sluta. 

– Den äldste jag har sett tävla är 104 år. Så nej, jag ser inget slutdatum, åtminstone inte just nu. 

Mattias Sunneborn har de senaste åren även dykt upp i tävlingsprogram i tv, som "Mästarnas mästare" och "Fångarna på fortet". 

– Jubileumsupplagan av "Mästarnas mästare" var verkligen superkul. Jag tränade stenhårt i sex veckor inför tävlingarna, för mig är det ingen lek. Tävlingarna är på blodigt allvar. 

Mattias Sunneborn sätter nytt svenskt rekord under Finnkampen 1993. Sunneborn var förste svensk att hoppas över åtta meter.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL

Friidrotten har präglat hela Mattias Sunneborns liv, men den blev också hans räddning under sitt livs största kris. 

När Mattias Sunneborn var 15 år gammal tog hans pappa Gunnar livet av sig 51 år gammal. 

– Det var en vecka innan jag skulle börja på friidrottsgymnasiet, jag hade varit i väg på en tävling över helgen när min bror mötte upp mig vid båten när jag kom hem till Gotland. Han berättade att pappa hade begått självmord.  

Mattias Sunneborn tystnar en kort stund innan allt kommer på samma gång: Hur han stängde in sig på sitt rum, vägrade gå ut och inte ville prata med någon. 

– Det blev total kaos i livet. Inget kändes meningsfullt, varför ska jag träna? Varför ska jag leva över huvudtaget? Min pappas självmord har orsakat mig otroligt mycket skada. Det har förstört en stor del av mitt liv. 

Ljög i 28 år

Hemma i Fårösund spred det sig snabbt hur Gunnar Sunneborn hade dött. 

Men på friidrottsgymnasiet i Växjö inledde Mattias Sunneborn en 28 år lång livslögn. 

– När jag kom tillbaka till skolan efter begravningen frågade en klasskompis vad min pappa dött av och då svarade jag "hjärtinfarkt". Sedan fortsatte jag så. Att pappa dog i hjärtinfarkt blev min sanning. Jag berättade inte ens för min fru Anna när vi träffades, det dröjde flera månader innan jag sa som det var till henne. 

Varför ljög du?

– Jag skämdes över att pappa tagit livet av sig och när jag sa att han hade dött av hjärtinfarkt fick jag inga följdfrågor. Självmordet kändes också som en svaghet, jag kunde inte förstå hur han kunde ta sitt liv. Och jag vet fortfarande inte varför...


LÄS MER: Anders Limpar om sitt nya liv: ”Känns bara patetiskt att gnälla” 


En ny tystnad. 

– Det skulle underlätta, om jag visste varför. 

Är du arg på din pappa?

– Nej, men min bror har varit det. Jag har mest undrat varför. 

Hade du anat att han mådde dåligt och hade självmordstankar?

– Nej, inte alls. Men i efterhand har jag förstått det. Pappa hade skrivit ett avskedsbrev och min syster upptäckte att det var daterat ett år tidigare. Då förstod vi att de tankarna hade funnits där länge. 

– I dag finns inte brevet kvar, min mamma rev sönder det innan hon dog. 

När Mattias Sunneborn var 15 år gammal tog hans pappa Gunnar livet av sig. "Det har förstört en stor del av mitt liv", säger Sunneborn.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Mattias Sunneborn berättar att han grät sig till sömns i flera år, men i stället för att sörja fullt ut la han allt fokus på friidrotten. 

– Jag hade bestämt mig för att jag skulle klara åtta meter och det blev som en terapi för mig. När jag klarade det som 21-åring var det en lättnad. Men jag var lycklig i två dagar, sedan var allt som vanligt igen. 

"Det förstörde mitt liv"

Det var när Mattias Sunneborn var med i "Mästarnas mästare" 2014 som han avslöjade sin livslögn och berättade att hans pappa tagit livet av sig. Han säger att det var en sten som föll från hans hjärta att äntligen säga sanningen. 

Och sedan tre år tillbaka är han ambassadör för organisationen "Suicide Zero" som jobbar med att motverka självmord. 

– Jag ångrar att jag inte direkt sa som det var och tog professionell hjälp. Nu har jag insett hur viktigt det är att prata om självmord. Jag har förstått att genom att berätta min historia, hur min pappas självmord förstörde mitt liv, har jag fått personer som går i självmordstankar att tänka om. Att de har insett hur stor skada de gör för de som är kvar. 

Vad hade du sagt till din pappa om du visste att han hörde dig nu?

– Att jag har saknat honom en stor del av mitt liv, och att jag hade behövt hans stöttning många gånger. Saknaden har varit extrem. 

Mattias Sunneborns pappa tog livet av sig när Mattias var 15 år. "Han har förstört stora delar av mitt liv".
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Att återvända till Gotland har aldrig varit ett alternativ för Mattias Sunneborn, åtminstone inte till Fårösund. Den lilla orten är alltför förknippad med pappans självmord. 

– Vi var sex stycken i familjen, mamma, pappa, två bröder, en syster och jag. Men nu är både min mamma, pappa och min äldsta bror borta... 

– Min bror dog för några år sedan, han blev exakt lika gammal som pappa, 51 år. Han dog av att ha levt ett ohälsosamt liv i många år. Nu är vi bara tre kvar i familjen. Men vi har bra kontakt, jag och mina syskon. 

"Skämt bort med kärlek"

I dag bor Mattias Sunneborn på Lidingö utanför Stockholm tillsammans med frun Anna, 48, och dottern Klara, 19. Äldsta dotter Beata, 21, har flyttat till en egen lägenhet på Lidingö. 

Mattias Sunneborn säger att han inte blev den pappa som han hade tänkt bli, en sådan som satte upp regler och var hård. 

– Haha, nä. Jag har verkligen skämt bort dem med kärlek, säkert lite för mycket. Men det har gått, och går, bra för våra döttrar så jag är nöjd. 

Mattias Sunneborn är uppvuxen i Fårösund på Gotland men har inga planer på att flytta tillbaka. Han och familjen trivs bra på Lidingö.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Under sin friidrottskarriär gjorde Mattias Sunneborn sig tidigt känd för att ha en kaxig attityd i media. Målen var ofta skyhöga. Också vad de skulle innebära om han uppnådde dem. 

Något år innan Mattias Sunneborn klarade åtta meter för första gången (1993) så sa den då 20-årige gotlänningen i ett tv-klipp att den dagen han klarade åtta meter skulle det innebära att han "fick mycket snygga tjejer, snabba bilar och massa pengar"

– Oj, det låter verkligen som jag. Men det var så jag tänkte, att åttametersrekordet skulle inkludera att solen sken varje dag, att jag aldrig skulle få några räkningar men däremot snygga tjejer och pengar. 

– De mesta infriades, även om det regnade ibland och räkningarna kom. 

Mattias Sunneborn tillsammans med frun Anna.
Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL

Mattias Sunneborn träffade sin fru Anna 1994 men innan dess hade han ett förhållande som han har legat lågt om. 

Under drygt två års tid var Mattias Sunneborn förlovad med nuvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP). 

– Vi gick båda på friidrottsgymnasiet i Växjö. Jag var 18 och hon 17 när vi blev tillsammans.


LÄS MER: Mats Sundin erkänner: ”Det har påverkat mig oerhört” 


Mattias Sunneborn skrattar till. 

– Vi förlovade oss pang på när vi var på ett träningsläger i Holland. Sedan flyttade vi ihop i Malmö när jag fick kontrakt med MAI (Malmö allmänna idrottsförening). Det var en fin tid, och när jag hoppade över åtta meter för första gången var vi fortfarande tillsammans. 

Sedan dök den där annonsen på Text-tv upp, SVT sökte programledare till barnprogrammet "Disneyklubben".

– Hon sökte jobbet. Och Alice har många bra kvaliteter och några av dem ledde till att hon fick jobbet och flyttade till Stockholm medan jag bodde kvar i Malmö. Då tog förhållandet slut.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke och Mattias Sunneborn var förlovade i drygt två år.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan dess har Mattias Sunneborn och Alice Bah Kuhnke bara setts två gånger.

– En gång supersnabbt på en Bindefeld-fest i Stockholm, då sa vi bara hej och kramades. Men för något år sedan möttes vi av en tillfällighet i TV4:s sminkloge och då pratade vi en stund. Det var kul. 

Har du försökt att hålla förhållandet med Alice Bah Kuhnke hemligt?

– Ja. Eller nä, det är snarare ingen som har frågat förrän nu.  

Får hon din röst i valet i höst? 

– Nej, jag röstar mer till höger. Men jag följer hennes karriär och är imponerad av den.

SportExpressens Anna Friberg har träffat friidrottslegendaren Mattias Sunneborn.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

10 snabba – Sunneborn väljer

Fotboll – Ishockey

Thailand – Fjällen

Vin – Vatten

Soffa – Löpband

Köttbullar – Fiskgratäng

Flyg – Tåg

Rödgröna – Alliansen

Kungen – Silvia

Ostbågar - Ostbricka 

Deckare – Biografi


Fru och två döttrar

Namn: Mattias Sunneborn. 

Ålder: 47 år, fyller 48 i september. 

Familj: Frun Anna, 48. Döttrarna Beata, 21, och Klara, 19. 

Bor: Lidingö, Stockholm.

Största idrottsmeriter: Förste svensk att hoppa över åtta meter, EM-guld längdhopp 1996 (inomhus), VM-silver längdhopp 1995 (inomhus), nio SM-guld längdhopp utomhus, åtta SM-guld längdhopp inomhus. Tre SM guld 4x100 meter utomhus, tre SM guld 4x400 meter utomhus, tre SM-guld 200 meter inomhus, ett guld 4x200 meter inomhus. Sex världsrekord och 14 VM-guld i veterantävlingar. 

Gör i dag: Aktiv friidrottare på veterantouren, tränare för friidrottsgrupper, föreläsare, ambassadör för "Suicide Zero". 

LÄS MER: Mats Sundin: "Det har påverkat mig något oerhört".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.