Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Okända detaljen bakom det nya monsterhoppet

Stavhoppsstjärnan tar 6,18 i första försöket.
Armand Duplantis klarade 6,18 med en helt ny stav.
Foto: IAN RUTHERFORD / AP TT NYHETSBYRÅN
Armand Duplantis.
Foto: IAN RUTHERFORD / AP TT NYHETSBYRÅN
Det nya världsrekordet är 6,18.
Foto: IAN RUTHERFORD / AP TT NYHETSBYRÅN

Armand Duplantis flög över 6,18 i Glasgow och slog sitt eget världsrekord.

Hemligheten bakom?

En superstav som han aldrig använt tidigare.

– Det var absolut en chansning, men jag visste att jag hade det i mig, säger han.

För exakt en vecka sen försatte Armand Duplantis friidrottsvärlden i gungning då han slog världsrekordet – 6,17 – i polska Torun.

Under lördagen slog han till igen.

Armand Duplantis duellerade med Sam Kendricks om segern i Skottland, men när den regerande världsmästaren rev ut sig höjde svensken ribban till världsrekordhöjden 6,18.

Resultatet: Högt över ribban. ”Mondo” Duplantis världsrekord fick alltså stå sig i en vecka. Sen slog 20-åringen det igen. 

Och han gjorde det med en stav som han aldrig tidigare använt, en stav som är aningen styvare än den han använde för en vecka sen.

– Ja, det var premiär. Det var första gången han använde sig av den här staven i tävling. Den är lite större än staven han använde under världsrekordhoppet i Polen, lite hårdare, men det gick ju ganska bra. Så han kommer nog fortsätta med den, säger mamman Helena Duplantis och skrattar.

Duplantis slog världsrekord med oanvänd stav

Huvudpersonen själv medger att det är speciellt att ta fram en stav som man aldrig använt tidigare.

– Det var lite av en chansning att använda den staven för jag har aldrig använt den tidigare. Inte ens på träning. Men det kändes så klart bra. Jag förstod ganska tidigt att det skulle bli ett nytt rekord och vägen ner till mattan… det är den absolut skönaste känslan som finns, säger han.

”Mondo” fortsätter:

– När du använder en stav som du aldrig har testat förut vet du ju inte hur det kommer kännas, men jag kände mig aldrig orolig. Jag vet att jag har det i mig.

Armand Duplantis pappa Greg utvecklar:

– Det här var den största stav han någonsin har använt. Den här var inte längre än hans tidigare men styvare, säger han när SportExpressen når honom hemma i USA.

– När man utvecklas så får man möjligheten att tävla med större stavar. På en styvare stav så sätter man greppet högre upp. Det ger större möjligheter att utföra ett högre hopp om man samtidigt springer bättre och har rätt teknik

Hur mycket utvecklas med nya staven?

– Det såg ut som att han hade utrymme med den här staven nu så det ser bra ut. I stavhopp så utvecklas man med stavarna hela tiden. När man blir bättre som får man möjligheten att använda större stavar. Och om man inte använder större stavar så utvecklas man inte. Den här staven är kanske för liten till nästa tävling. Det är möjligt att det är så. Allt hänger på hur han fortsätter utvecklas. 

Greg Duplantis öppnar nu för att sonen kan komma att uppgradera sig ytterligare under de två kommande tävlingarna i Clermont Ferrand eller Lievin.

– Jag tror att han kan fortsätta utveckla. Olika tävlingsplatser kräver olika typer av stavar. Det kan behövas en ännu större stav i Clermont Ferrand eller Lievin. Vi har en större stav redo för Clermont Ferrand, säger Greg Duplantis.

Armand Duplantis avslutar:

– Jag har stavar som är ännu styvare och vi får se om jag använder någon framöver. Jag har inte satt upp några speciella mål för de närmaste tävlingarna, jag vill vara som allra bäst under utomhussäsongen.

TV: Se när Armand Duplantis sätter världsrekord - hoppar 6,17

Se rekordhoppet från inomhusgalan i Polen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.