Nytt VM-guld till Bolt – försvarade titeln igen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ian Walton
Foto: Rolex De La Pena / Epa / Tt
Foto: Alexander Hassenstein
Foto: Ian Walton

PEKING/STOCKHOLM. Usain Bolt är ännu ohotad som världens snabbaste man.

Jamaicanen tog sitt fjärde raka VM-guld på 200 meter – före Justin Gatlin – på 19,55.

För SVT bjöd han på ett oväntat utspel mot sin rival.

– Jag vill inte säga det egentligen men de flesta jamaicaner hatar Gatlin, så att jag slår honom är en stor grej, säger Bolt.

Det var Justin Gatlins sista chans till revansch mot Usain Bolt på de individuella distanserna.

Efter att ha övertygat i semifinalerna mer än sin konkurrent pekades amerikanen ut som ett allvarligt hot mot den regerande världsmästaren.

Och det var länge en jämnt lopp.

"Makalös insats"

Såväl Usain Bolt som Justin Gatlin fick en bra start och låg ungefär lika in i kurvan inför upploppet. Men på upploppet lade jamaicanen in en ytterligare växel och trampade i från sin rival.

Usain Bolt vann på 19,55 före Gatlin, som var 19 hundradelar efter på 19,74.

– Vilken makalös insats!, utbrister experten Anders Gärderud i SVT.

– Gatlin är helt chanslös på upploppet, fortsätter han.

Bolt själv var samlad efteråt.

– Om jag hade pressat mig över mållinjen kanske det hade gått ännu snabbare. Jag ville visa vem som är bäst i världen, säger han till SVT.

– Vid 150 meter kände jag att han blev lite trött. Jag log lite för jag visste att skulle vinna. Jag gjorde vad som krävdes av mig, fortsätter han.

"De flesta hatar Gatlin"

Bolt tog därmed sitt fjärde raka VM-guld på 200 meter och är återigen ett friidrottsmästerskaps överlägset snabbaste man. Tiden 19.55 är en bra bit från världsrekordet i Berlin 2009 (19,19).

Efter loppet ställde Bolt som vanligt upp för fotografering – och då anslöt Gatlin snabbt. De två rivalerna skakade hand och skojade ihop framför journalisterna.

– Jag gick in i loppet med en plan – att attackera i kurvan och hålla ut så länge som möjligt. Jag gav allt jag kunde, säger Gatlin.

Efter loppet sågs amerikanen applådera.

– Jag applåderade för att det var en sådan bra tävling. Att få komma ut här och representera mitt land... Jag ville bara applådera min insats och vilken bra tävling det var, säger Gatlin.

Men för SVT bjöd Bolt på ett oväntat utspel. På frågan om hur folket kommer fira hemma i Jamaica svarade han:

– Det kommer att bli fantastiskt. Jag vill inte säga det egentligen men de flesta jamaicaner hatar Gatlin, så att jag slår honom är en stor grej, säger Bolt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.