Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mondo överlägsen – men missade världsrekordet

Efter succéåret – Armand Duplantis vinner "Årets friidrottare"
Foto: STAFFAN CLAESSON / BILDBYRÅN
Foto: STAFFAN CLAESSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

UPPSALA. Armand Duplantis spände bågen och satsade allt för att sätta ett nytt världsrekord i kväll. 

Men han hade inte dagen – och fick ”nöja” sig med segern och ett hopp på 6.10. 

– Jag är väldigt glad, det är min bästa säsongsöppning någonsin, säger han. 

Alla andra hoppare gick in på ingångshöjden 5.52, men Armand Duplantis väntade på att göra sin entré i sin egen stavhoppsgala ”Mondo Classics” på torsdagskvällen. 

När han väl säsongsdebuterade gjorde han det med besked. Duplantis flög högt, högt över 5.67. 

– Han är en utomjording, utbrister konferencieren Tommy Åström. 

– Det är bara att njuta. Det är något extraordinärt med Mondo, säger SVT-experten Alhaji Jeng. 

Därefter gick ribban upp till 5.82 och det skulle visa sig vara en väldigt tuff höjning för många hoppare, men Duplantis klarade den lika enkelt som den föregående. 

Krävdes sex meter för att vinna

Det fortsatte i samma stil, för Duplantis i alla fall. Han lyckades lika lekande lätt ta sig över på nya världsårsbästat 5.91 som rensade bort alla övriga hoppare utom KC Lightfoot och Ernest John Obiena. 

När ribban gick upp till sex meter började till och med Duplantis visa sig mänsklig. Det första försöket slutade med en rivning – men i andra omgången fixade han det enkelt och det var han ensam med att göra. 

Duplantis valde själv att gå upp på 6.10 och där stötte han på problem. Han rev två gånger om, men fixade i sista och firade som en galning på mattan. 

Om han var nöjd där? Icke. Ribban gick upp på 6.22 – en ny världsrekordshöjd. 

De plockade fram en helt ny, större stav än vad han tidigare använt och när det var dags så blev det elektriskt stämning inne i IFU Arena. 

Det första försöket blev dock helt misslyckat och efteråt pratade han länge med sina tränare, tillika föräldrar, Greg och Helena. 

Armand Duplantis försökte på nytt världsrekord

Försök två blev inte bra det heller och Duplantis fick ladda om för ett tredje och avslutande hopp för kvällen. 

Det slutade på exakt samma sätt. 

– Jag känner mig i bra form, det var bara lite rostig. Och stämningen höjde mig, det kändes som ett mästerskap här inne, säger han. 

– Det var lite slarvigt ibland, men det är okej vid den här tiden på året. Samtidigt är det en väldigt bra start, min absolut bästa någonsin. 

Det är lite konstigt att du klarar 6.10 men samtidigt är känslan att du är lite besviken över att inte sätta nytt världsrekord.

– Ja, det är lite konstigt. Men samtidigt är det mitt fel, jag har gjort det här mot mig själv, så det är bara så det är. 

Världsrekordet som Duplantis satte på VM i Eugene i somras lever vidare. 

Ett tag till i alla fall. 

– Jag är jätteglad över att jag kunde hoppa 6,10 i sista försöket. Det var viktigt för mig. Även om det inte är världsrekord är det ganska högt. Jag är glad att jag kunde ge en bra show för Uppsala och de som är här, säger Armand Duplantis. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.