Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nylander berättar om EM-skandalen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Tommy Pedersen

Det har gått fem år sedan den förre friidrottsstjärnan Sven Nylander ertappades med kokain i kroppen i samband med EM i Göteborg. 

På torsdagen berättade han för första gången om skandalen när han medverkade i Sommar i P1. 

- De här dygnen är de tuffaste och smärtsammaste i mitt liv. Jag kunde inte ha valt ett sämre, eller om man vill, ett bättre tillfälle att åka fast, säger han i programmet. 

Det var i samband med friidrotts-EM i Göteborg 2006 som friidrottsprofilerna Patrik Lövgren, Patrik Sjöberg och Sven Nylander greps för att ha använt kokain.

 Sedan dess har Sven Nylander undvikit intervjuer och kommentarer.

 Men på torsdagen berättade han hela sin historia när den förre häcklöparen medverkade i Sveriges Radios Sommar i P1.

 I programmet berättade han bland annat om de tuffa dagarna i samband med gripandet - och hur han tog hjälp av medierna.

 - Det visade sig vara bra att jag åkte dit. Jag behövde vakna upp. Och som jag ser det nu så skulle drevet bli min bästa vän, säger han i programmet, men tillägger att tiden var jobbig.

"Fortsätter att neka"

 Trots att han visste att vad provsvaret skulle visa valde Sven Nylander att neka för både polis och media under de första dagarna.

 - Jag vet att det kommer att innehålla spår av kokain för jag hade varit inne på toaletten några timmar tidigare och dragit två linor, säger han.

 - För att köpa tid bestämmer jag mig för att neka. Jag har ju inte haft på mig något så även om de fortsätter att pressa så fortsätter jag att neka.

 Till slut erkände dock Sven Nylander för sin fru.

 - Det gör så fruktansvärt ont när jag säger att jag ljugit för henne och mina barn. Jag känner att jag blir liten, så fruktansvärt jävla liten.

 Vid tidpunkten som polisen grep Sven Nylander för att ha kokain i kroppen var han verksam i stiftelsen Ren Idrott.

 Ett av många åtaganden han sedan var tvungen att lämna bakom sig.

 Han inser att hans arbete inte var förenligt med användande av droger..

 - Samtidigt betraktade jag inte mig själv som någon som tog droger, men visst det hände när jag hade druckit för mycket, tappat omdömet och tillfället uppenbarat sig. Det var inte varje vecka eller varje månad, eller under vissa perioder ens varje år, men visst det har hänt genom åren. Hur många gånger vet jag inte. För mig rättfärdigade jag det med att jag aldrig tagit kokain i samband med att jag tränade och tävlade. 

"Behöver ett offentligt straff"

 En tid efter skandalen valde han att åka till Dalarna för att besöka en kursgård för att meditera.

 Där pratade han med en ledare som fick honom att inse att mediedrevet hjälpt honom.

 - Han sa att offentliga personer behöver ett offentligt straff för att polletten ska trilla ner. Vad han menade var helt enkelt att om du lever i offentligheten så blir den en del av dig och då måste de dåliga sidorna hängas ut offentligt för att man ska fatta allvaret. Jag hade inte sett det på det sättet innan. Och hur tufft drevet än hade varit så kunde jag inte annat än att hålla med, säger han.

 I sitt sommarprogram berättade han också om livet som "den eviga fyran".

 Bland annat var han bara två hundradelar från bronset i OS i Atlanta 1996.

 -  Det var 13 år efter den första fjärdeplatsen i ett stort mästerskap. Nu är jag för alltid "den fjärde mannen", säger han.

 Hela programmet sänds i repris torsdag kväll 22. 12 i P1.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.