Nya jättehoppet: ”Är lite chockad”

Se Melwin Lycke Holms rekordhopp här.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Melwin Lycke Holm går från klarhet till klarhet. 

I en tävling i Söderhamn under lördagen hoppade 15-åringen 2,17 vilket är ett nytt personligt rekord utomhus – med hela fem centimeter. 

– Det är klart att när man persar med fem centimeter utomhus, så är det klart att man är lite chockad, säger Melwin Lycke Holm. 

15-åringen satte sitt tidigare personliga rekord i slutet av juli under tävlingen ”Julitvåan” i Huddinge.

Lycke Holm klarade 2,12 i sista försöket och vann därmed tävlingen klart. Han la därefter upp ribban på 2,14, men misslyckades med samtliga försök. 

Flera personliga rekord 

Under lördagen slog Lycke Holm sitt personliga rekord på nytt – och det med stor marginal. 15-åringen hoppade hela 2,17 på landslagsutmaningen i Söderhamn, där Sveriges juniorlandslag tävlar mot varandra. Lycke Holm klarade höjden – vilket alltså är personligt rekord med fem centimeter – i det andra försöket. 

– Det känns bra. Jag är dock trött eftersom det har varit en väldigt lång och varm dag, men det känns bra. Jag tror dock att jag drack typ fem vattenflaskor eller något och låg i skuggan, så det var väldigt varmt, säger Melwin Lycke Holm. 

”Är lite chockad”

Är du överraskad att du slog ditt personliga rekord med den stora marginalen? 

– Det är klart att när man persar med fem centimeter utomhus, så är det klart att man är lite chockad. Jag vet att jag är stabil på höjderna upp mot 2,10 på träning och så vidare. Så jag har vetat att det finns mer att ta av, säger han och fortsätter: 

– I dag var det perfekta tillfället då jag hade landslagskläder på mig, och det gick väldigt bra sist i landslagskläder. Det var fullt fokus från första höjden på 1,95, som det inte varit på alla tävlingar under den senaste tiden. 

Varför har det inte varit det? 

– Jag vet inte. Jag har haft svårt att hitta känslan i tävlingar i höjdhopp under den senaste tiden, men nu kanske det kommer tillbaka lite hoppas jag. 

Lycke Holm testade på 2,21

Han gjorde även tre försök på 2,21, med misslyckades med samtliga. 

– Jag var så galet trött efter allting. De två första försöket var helt kassa. Jag hade nog inte tagit två meter med dem. Men det sista var ändå okej, men jag var trött alltså. 

Melwin Lycke Holm har slagit sitt personliga rekord utomhus flera gånger i sommar. I juni klarade han 2,10 för den första gången, sedan dess har utvecklingen gått framåt rejält. 

Nu väntar SM nästa helg och enligt honom själv finns en liten chans på guldet. 

Finns chans på SM-guld

– Om jag ska ha någon chans att vinna måste jag tro att jag kan vinna. Så enkelt är det. Det är aldrig lätt att vinna ett SM. Det finns en liten, liten chans till guldet, men den är inte överdrivet stor om jag skulle säga så. 

Du måste slå ett personligt rekord igen i så fall? 

– Jag tror nästan det... 

Pappa och tränare Stefan Holm var imponerad över 15-åringens hoppning under lördagen. 

– Melwin gjorde en väldigt bra tävling, stabil hoppning och fantastiskt fokus hela vägen, säger Stefan Holm.

– Det var dessutom skönt att få hoppa en ”riktig” tävling i sommar och dessutom i väldigt fina förhållanden. Så det var kul att han tog chansen och fick till det.

Han har även hoppat 2,13 tidigare, men då inomhus. 


Se Melwin Lycke Holm hoppa 2.10 från tävlingen i juni 2020.
Höjdhoppstalangen är svag för godis...

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.