Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya livet: ”Har råd att köpa det mesta”

Armand Duplantis.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Daniel Wessfeldt och Armand Duplantis.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Armand Duplantis med mamma Helena.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

DOHA. Armand Duplantis har haft ett omvälvande år. 

Han lämnade skolan och skrev ett mångmiljonkontrakt med Puma, blev singel - och nu är han VM-silvermedaljör i stavhopp.

Det är ett helt nytt liv som väntar 19-åringen när han nu vänder hemåt.  

– Jag försöker bara leva mitt normala liv och vara en bra person, säger Duplantis. 

Det är den 2 juli 2015. Över hela världen arbetar sportredaktioner febrilt med nyheten att Fifapresidenten Sepp Blatter tillkännagivit att han avgår, bara dagar efter att han blivit omvald. 

Samtidigt, under radarn, händer något som några år senare ska få enorm påverkan på svensk friidrott. 

Det är då blir det klart att 15-årige Armand Duplantis från den amerikanska södern, men med en svensk mamma, väljer att representera det svenska landslaget i stavhopp. Duplantis hålls som en enorm talang redan då, som innehavare av världsrekordet för 7-, 8-, 9-, 10-, 11- och 12-åringar. Landslagsledaren Jonas Anshelm är lyrisk. 

– Det här är enormt stort, så klart. Helt otroligt! Han hoppar redan nu 5,30 på träning och är utan tvekan en framtida sexmetershoppare, sa han då. 

När Duplantis själv tittar tillbaka på den här dagen så minns han det som att ingen riktigt tog notis om det. 

– Jag var ingen ”big deal” då. Jag hoppade 5.25 eller något sånt, så jag antar att folk inte brydde sig riktigt, sa Duplantis till Reuters om sitt byte.  

Spola fram tiden lite mer än fyra år och folk gör mer än bryr sig. 

Runtom i Sverige hade folk bänkat sig för att se 19-åriga Duplantis skriva in sig i den svenska idrottshistorien. Efter en dramatisk kamp mot amerikanen Sam Kendricks och Polens Piotr Lisek slutade det med ett svenskt silver. 

Armand Duplantis speciella halvår

VM-medaljen markerar slutet på ett minst sagt speciellt halvår för Armand Duplantis. 

Efter hans succé med EM-guld förra sommaren så var Duplantis stekhet på sponsormarknaden, men valde till mångas förvåning att avstå proffslivet för att börja på college. 

Som collegeidrottare har du inte rätt att ta emot pris- eller sponsorpengar, så Duplantis har under de senaste åren gått miste om stora pengar. Enligt friidrottssajten Flotrack tackade Duplantis således nej till minst 800 000 kronor i prispengar bara under perioden sommaren 2017 - sommaren 2018 för att behålla möjligheten att tävla på collegenivå. 

Under fjolåret förlorade han miljontals kronor då han satte hela fyra juniorvärldsrekord och dessutom tog guld på EM i Berlin. 

Men så i somras tog Duplantis beslutet att bli proffs och skrev ett mångmiljonkontrakt med sportklädesjätten Puma. 

– Han har säkrat sin framtid, det kan jag säga. Han har råd att köpa det mesta, säger hans agent Daniel Wessfeldt. 

Duplantis rycker på axlarna när kontraktet kommer på tal. 

– Det kan vara så att jag är en av världens bäst betalda, jag vet inte vad andra tjänar. Jag har faktiskt inte jämfört, säger han. 

Men att han är nöjd, det råder det inga tvivel om. 

– Jag ska inte klaga, jag får det jag är värd, säger han med ett leende. 

Förutom att han blivit proffs nyligen så är Duplantis även ensamstående sedan en tid tillbaka. Han hade länge en flickvän hemma i USA men det tog slut, mycket till följd av hans liv som friidrottare. 

– Det var tufft. Hon var där hemma och jag... Jag var överallt men inte där. Då är det svårt till slut. Jag vet inte riktigt hur man ska kunna ha ett förhållande när man lever det här livet som jag gör, säger Duplantis i en intervju med SportExpressen

19-åringen fick ge sig i sanslös finalrysare: ”Tror att hjärtat stannade”.

”Försöker leva mitt normala liv”

Så det är på många sätt ett helt nytt liv som väntar 19-åringen när han återvänder till sitt hem i Baton Rouge, Louisiana efter en lång säsong. 

Men trots miljoner på fickan och en VM-medalj runt halsen säger Duplantis att han inte jagar något extravagant lyxliv. 

– Mitt liv är annorlunda på ett sätt, antar jag. Men jag försöker bara leva mitt normala liv och hoppa högt som vanligt. För mig är det viktigt att försöka vara en bra person, så även om saker har förändrats runt mig, så är det inte så mycket som har förändrats i mig, säger Duplantis. 

– Jag tävlar fortfarande i samma tävlingar som jag gjorde när jag var amatör, så i den aspekten är det inte så mycket som har förändrats förutom att jag tjänar pengar. Men jag lever samma liv som innan. 

Det finns dock en plan för ett specifikt inköp när han nu reser tillbaka till USA.  

– Jag är en enkel man, jag behöver inte så mycket. Sedan jag skrev på kontraktet har jag inte köpt något stort alls. Men när jag kommer hem, då ska jag köpa en soffa, säger han och blir tyst en stund. 

– Jag visste inte att möbler var så dyra. 

LÄS MER: Tv-tider dag för dag under hela friidrotts-VM  

LÄS MER: Så mycket tjänar de svenska friidrottshjältarna i dag

LÄS MER: Transkvinnor gör succé inom friidrotten: ”Orättvist”

LÄS MER: Daniel Ståhl var nära att lägga av 2015: ”Haft det svårt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.