Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya bilder avslöjar: Han krossade världsrekordet

Foto: KAY NIETFELD / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Foto: MICHAEL KAPPELER / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA

Armand Duplantis hopp över 6,05 var så högt över ribban att många började spekulera: hur högt var det egentligen

Stavhopparen Simon Arkell säger sig sitta på svaret. 

När Armand Duplantis avgjorde stavhoppstävlingarna i EM gjorde han det med ett enda hopp. Och vilket hopp sedan. 

Svensken gled över 6,05 med gott om luft mellan sig själv och ribban. Duplantis själv hade suddiga minnen från hoppet när SportExpressen träffade honom efteråt.

– Jag tror inte ens att jag nuddade ribban... var det så?, sa han. 

– Det måste vara otroligt knäckande för de andra att han var så högt över, la förbundskapten Karin Torneklint till. 

Duplantis hopp kan ha räckt till VR

Enligt australiske stavhopparen Simon Arkell, som tävlat i både OS och VM, finns det fog för att tro att Duplantis hopp hade varit nog för att slå både Sergej Bubkas utomhusvärldsrekord på 6.14 och Renaud Lavillenies inomhusdito på 6,16. Arkell har utifrån bilden räknat ut att det skiljde 23 centimeter mellan Duplantis höfter och ribban. Detta skulle, om man får tro Arkell, innebära att Duplantis hopp skulle räckt till att passera över 6,28 – ett nytt världsrekord med råge. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156643973609579&set=a.10150140251139579.333709.688534578&type=3&theater

”Det är bara nonsens”

Men Arkells uträkning har fått mothugg. Friidrottsexperten A Lennart Julin står redo för att lägga en sordin på alla hopp om att Duplantis-hopp var Bubka-högt. 

– Det finns en problematik som man missar. Man tittar på hur mycket luft det är mellan magen och ribban, men om ribban legat en decimeter högre, så hade du gått på den på upp- eller nerväg. Jag vet att det fanns japanska "vetenskapsmän" som räknade ut att ett hopp Sergej Bubka gjorde på VM i Tokyo i själva verket var 6.30 när ribban låg på 5.90, men det är bara nonsens, säger Julin. 

– Man måste komma upp över med benen på vägen upp och man måste få bort bröstet på vägen ner. Därför måste man ha marginal med magen när man är som allra högst.– 6,05-hoppet kanske hade räckt till 6,10. Det som är mest anmärkningsvärt är att det finns mellan tjugo och tjugofem man som hoppat över sex meter, men de flesta har haft en jäkla tur. Ribban har darrat eller till och med hoppat till. Men här var det inget snack om saken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.