Ny regel väcker ilska: ”Det är inte alls okej”

Från augusti: Sagnia hoppade 6,83 på Bauhausgalan.
Khaddi Sagnia.
Foto: THERESE BACK / STELLA PICTURES/THERESE BACK THERESE BACK
Stefan Holm.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

En helt ny regel har ritat om förutsättningarna i längdhoppet.

Stefan Holm summerar den med ett ord: ”Trams!”

Khaddi Sagnia håller med.

– Det är inte alls en bra regel, det blir värsta lotteriet, säger Sagnia.

Khaddi Sagnia råkade ut för den nya regeln på Diamond League-galan i Doha i förra veckan. Efteråt la höjdhoppslegendaren Stefan Holm ut en bild på resultatlistan på Twitter och ringade in Sagnias resultat.

Hon hade hoppat 6,85.

Trots det var hon placerad bakom nigerianskan Ese Brume som hade hoppat 6,71.

https://twitter.com/scholm240/status/1309542433181642759

Hur det är möjligt? Tack vare en ny regel som just nu testas i Diamond League.

Enkelt förklarat kan man säga att de fem första hoppomgångarna är ett kval inför den sjätte och sista omgången, där bara tre aktiva får vara med. Och resultaten i den sista omgången avgör hur de placerar sig i tävlingen.

– Dagen innan tävlingen i Doha fick jag reda på att de skulle använda den här regeln igen, berättar Khaddi Sagnia när SportExpressen når henne.

– Jag träffade en av männen som ligger bakom det här och han sa: ”Det blir jättebra det här!” Men jag tänkte bara: ”Det är klart du säger det, du ligger ju bakom allting. Men det blir inte bra för oss!”

Helt nya förutsättningar

Sagnia hoppade alltså 6,85 i Doha, men fullträffen kom i den andra omgången. I den allra sista omgången hoppade hon 6,55 och det var alltså det resultatet som avgjorde vilken placering hon fick i tävlingen.

– Frågar du mig så är det inte alls en bra regel, det blir värsta lotteriet. Det är så jävla drygt, säger hon och skrattar uppgivet.

– Säg att du precis kommit tillbaka från skada och hoppar sju meter i första hoppet. Sen får du en känning. Då måste du ändå hoppa det där sista hoppet, annars kan du inte vinna tävlingen.

Det här testas i Diamond League nu. Är du orolig att vi även kommer få se det på mästerskap?

– Jag hoppas verkligen inte det blir så.

”Det är inte alls okej”

Trestegsstjärnan Christian Taylor startade i fjol organisationen ”Athletes Association” som är ett sorts fackförbund där de aktiva kan gå ihop och föra fram sina åsikter till det internationella friidrottsförbundet.

Khaddi Sagnia berättar att Christian Taylor nu vill veta vad längdhopparna tycker om den här nya regeln.

– En av tjejerna som var med på Diamond League-galan i Stockholm gick runt och frågade oss vad vi tyckte om regeln och tydligen var det Christian Taylor som hade bett henne göra det, säger Sagnia som har en urstark säsong bakom sig och hoppat som bäst 6,92.


TV: Duplantis om elaka kommentarerna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.