Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny friidrottsskandal – de avslöjas: ”Åh fan”

Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP
Foto: SERGEY PONOMAREV / AP

Tolv ryska friidrottare straffas efter inblandning i rysk systematisk doping. 

Detta innebär bland annat att höjdhopparen Ivan Ukhov blir av med OS-guldet från 2012 – och svenska Emma Green flyttas upp till en fjärdeplats i VM-finalen 2013. 

– Det är bra att de kommer fram, samtidigt är det jävligt tråkigt, säger Stefan Holm. 

Den så kallade McLaren-rapporten har blivit omtalad i idrottsvärlden. Där pekas över 1000 ryska utövare ut, misstänkta för att ha varit en del av rysk systematisk doping. Nu har tolv ryska friidrottare blivit avstängda av idrottsdomstolen Cas, efter bevismaterial som framkommit i McLaren-rapporten. 

Efter Cas beslut står det bland annat klart att höjdhopparen Ivan Ukhov stängs av i fyra år från och med den 1 februari, och blir av med flera mästerskapsmedaljer – bland annat guldet från OS i London 2012. 

– Åh fan, säger den svenske före detta höjdhopparen Stefan Holm när SportExpressen når honom. 

Stefan Holm efter att Ukhov stängts av

– Jag visste att Ukhov var omnämnd i McLaren-rapporten och att han inte fått tävla internationellt de senaste åren, men jag hade inte förväntat mig att han skulle bli av med guldet från London. 

Holm tävlade själv mot ryssen under de sista åren av sin aktiva karriär. 

– Jag har aldrig velat misstänka de jag tävlat mot, det känns konstigt att gå in i en tävling och tro att folk är dopade. Jag har alltid gillat Ukhov som person, han har varit en skön typ. 

Emma Green blir fyra i VM 2013

OS-guldmedaljören från 2004 är kluven till det senaste beskedet. 

– Det är bra att de kommer fram, samtidigt är det jävligt tråkigt för sporten att folk håller på så här. Nu ska Erik Kynard få ett OS-guld på posten, det är konstigt liksom. Men samtidigt är det rätt i slutändan. 

Även höjdhopparen Svetlana Sjkolina stängs av i fyra år – och blir av med sitt OS-brons från 2012, och VM-guldet från Moskva 2013. Det innebär att den svenska höjdhopparen Emma Green flyttas upp till fjärdeplats i VM-finalen i Ryssland, där hon slutade femma. 

 

LÄS ÄVEN: Svenska friidrottstalangen lämnar Sverige