Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan: ”Naivt av oss att bara ta emot dem”

Svenska löparen Robel Fsiha fast för doping. Generalsekreterare Stefan Olsson lämnade nyheten på en presskonferens tidigare i februari.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: PEDRO ROCHA / AP TT NYHETSBYRÅN

Robel Fsiha har åkt dit för doping. 

Nu säger den norska löparstjärnan Filip Ingebrigtsen att länder som Sverige och Norge måste bli bättre på att utbilda och ställa krav på sina löpare som kommer från andra länder. 

– Det är lite naivt oss att bara ta emot dem, säger han. 

2018 vann den norska medeldistanslöparen Filip Ingebrigtsen terräng-EM. I det loppet deltog även Robel Fsiha, men hade ingenting att hämta mot Ingebrigtsen utan slutade hela 1.32 bakom norrmannen. 

2019 så var det Fsiha som vann EM-guld, Ingebrigtsen var 58 sekunder bakom då. 

Nyligen kom beskedet att Fsiha åkt fast för doping, men 23-åringen bedyrar sig oskuld och tänker begära ett b-prov. 

– Jag vet ingenting. De säger att det är doping, men jag har bara ätit en medicintablett mot förkylning, annars äter jag ingenting, säger han till SportExpressen

Du har inte dopat dig? 

– Nej. 

Ingebrigtsen började misstänka Fsiha efter EM-guldet

Ingebrigtsen säger till NRK att han började misstänka Fsiha efter terräng-EM. 

– Det var jättestor skillnad på bara ett år. Vi frågade de svenska ledarna efter loppet vad som hade skett. Vad han hade hållit på med. De sa bara att han tränat bra på hög höjd och sen visade det sig att han inte varit i Sverige på sex månader. 

Efter att han slagit personbästa på 800 meter inomhus (1.49,56) på Folksam Grand Prix i Stockholm på tisdagskvällen säger Ingebrigtsen på frågan om Fsiha att han tycker att Sverige, men även Norge, agerar för naivt när löpare med annan härkomst än svensk eller norsk börjar tävla för de respektive landslagen.  

Fsiha är av eritreansk härkomst. 

– Man har ett ansvar att ta hand om dem och lära dem hur vi gör saker i Norden, säger han och fortsätter: 

– Det är lite naivt oss att bara ta emot dem. Vi måste ha ett system så att de inte hamnar i de här situationerna. Det har hänt Sverige ett par gånger, men det hade lika gärna kunnat vara Norge. Man måste ta mer ansvar över de löparna vi får.

Ingebrigtsen om ursäkten: ”Spelar ingen roll”

Vad ska man göra? Mer kontroller eller vad tänker du? 

– Ja, mer kontroller och utbilda dem. Allt om antidopingregler och att dessutom ställa högre krav som landslag på att utövarna följer reglerna. Många kommer från delar andra delar av världen där det finns ett annat tankesätt. 

Att Fsiha – likt många andra innan honom – säger att han fått i sig dopingsubstansen ofrivilligt ger inte Ingebrigtsen mycket för. 

– Som elitidrottare blir man nästan konspiratorisk, det kan vara vad som helst, en salva eller så, man vill kolla den innan man tar den på sig. För till syvende och sist spelar det ingen roll hur du fått i dig dopingen, det är ointressant. 

”Inte särskilt chockad att såna filmer kommer fram”

Henrik och Jakob Ingebrigtsen, två av de norska löparbröderna, uttalade sig under 2019 om en film som avslöjade doping bland kenyanska löpare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.