Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska teorin – om det svenska fiaskot

Isabelle Pedersen, norsk häckstjärnaFoto: TGSPHOTO/REX/SHUTTERSTOCK / TGSPHOTO/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Michaela Meijer efter svenska fiaskotFoto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Stavhoppskvalet blev en missräkning för Michaela Meijer - medan Angelica Bengtsson tog sig till final. 

Från svenskt håll har det höjts röster om att stavhoppsmattans placering var anledningen till att Meijer åkte ut direkt. 

Men den norska häcklöperskan Isabelle Pedersen tror snarare att det handlar om mästerskapsrutin. 

– Angelica har haft det sedan hon var väldigt ung, Michaela har lärt sig nu, säger hon. 

Det var på Världsungdomsspelen på Ullevi i Göteborg tidigare i somras som Michaela Meijer slog till och satte ett nytt svenskt rekord i stavhopp. Den nya rekordnoteringen löd 4,71 och gjorde Meijer till det kanske starkaste svenska kortet bland de svenska stavhoppsdamerna som reste till VM i London. 

Men mästerskapet slutade i tårar för Meijer. Hon förmådde inte ta sig över 4,35 och hennes VM var över nästan innan det hade hunnit börja. 

Hennes tränare Gustaf Hultgren berättade att mattans felaktiga placering rörde till det för Meijer och att hon berövades på en ärlig chans att slåss om en medalj. 

Norska teorin: det handlar om mästerskapsrutin

Men norskan Isabelle Pedersen, som följde kvalet, tror att det var något mer än mattan som spelade in. Något som gjorde att Angelica Bengtsson klarade av att ta sig vidare, men inte Meijer. Något som heter mästerskapsrutin. 

Meijer och Bengtsson är båda 24 år gamla, men Bengtsson var med och tävlade redan på OS i London 2012, medan Meijer klev in i de stora sammanhangen i och med VM i Peking 2015. 

25-åriga Pedersen, som själv gjorde VM-debut i Moskva 2013, tror att Meijers bristande mästerskapsrutin spelade in. 

– Det handlar inte om några förberedelser man gör, utan hur man mentalt fungerar i en sån här situation, säger hon. 

"Angelica har haft det sen hon var ung"

– När det sker så här stora saker, som ett mästerskap är, så måste man hantera det. Det är som att det sitter en knapp i hjärnan som man måste slå på som gör att saker bara händer och att allt som sker runtomkring dig inte spelar någon roll. 

Pedersen tillägger dock att hon tycker att Bengtsson har varit duktig på att hantera de stora sammanhangen sen flera år tillbaka. 

– Angelica har haft "det" sedan hon var ung, Michaela har lärt sig nu. Hon hade enorm press på sig men jag vet att hon inte presterade på samma sätt som hon gjort tidigare, och nu fick hon träna på det. Men det är ledsamt att hon inte klarade det så bra som alla hade hoppats på. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.