Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norsk stjärna på läckt dopinglista

Foto: / Icon Sport / BILDBYRN

Henrik Ingebrigtsen pekas ut som dopingmisstänkt.

Den norske friidrottsstjärnan finns med på hackergruppen Fancy Bears nyligen läckta lista över 46 idrottare som misstänkts av det internationella friidrottsförbundet, skriver VG. 

– Han gillar inte att bli misstänkliggjord, säger pappan och tränaren Gjert Ingebrigtsen till tidningen.

Henrik Ingebrigtsen, 26, är en av Norges allra största friidrottare med ett EM-guld på 1 500 meter från mästerskapet i Helsingfors 2012 som den främsta meriten.

Under London-OS tog han sig till final på samma distans, men lyckades inte hela vägen och slutade femma.

Nu avslöjar den ryska hackergruppen Fancy Bears att 26-åringen återfinns på en hemlig lista över idrottare som det internationella friidrottsförbundet misstänkt för doping den senaste tiden, skriver den norska tidningen VG.

Tränaren: "Vi har länge misstänkt det"

Enligt de hemliga dokumenten ska misstankarna mot löparen ha uppkommit under våren 2016. 

– Vi har länge misstänkt att Henrik står med på en lista hos IAAF. Det har varit många tester. Några gånger har han tävlat mot nästan uteslutande afrikanska löpare och likväl varit den ende som blivit testat efteråt, det tycker vi är anmärkningsvärt, säger hans pappa och tränare Gjert Ingebrigtsen till VG och fortsätter:

– Han gillar inte att bli misstänkliggjord.

Det norska friidrottsförbundet är förteget när de konfronteras med uppgifterna om de läckta dokumenten där Henrik Ingebrigtsens namn återfinns.

– Detta är extremt känslig information och vi vill inte uttala oss om det nu, säger det norska friidrottsförbundets president Ketil Tömmernes till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.