Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska ilskan: ”Bara idioter kommer på det”

Sondre Nordstad Moen efter en tävling i Oslo 2018.
Sondre Nordstad Moen.

Sondre Nordstad Moen bojkottar Diamond Leaguetävlingen i Bryssel. 

Detta efter den plötsliga regeländringen som tvingar honom att springa i spikskor. 

– Det är bara en idiot som kan komma fram till något sånt, säger han till NRK

Den 11 juni i år satte den norska maratonlöparen Sondre Nordstad Moen europarekord på den ovanliga distansen 25 000 meter på Bislett Games i Oslo. Då sprang han i de nya – och ganska kontroversiella – skorna Nike Vaporfly. Vilket var helt okej i World Athletics (WA, tidigare IAAF) ögon. 

Den 7 augusti slog Nordstad Moen nytt europarekord på en timmes löpning (21 131 meter), även detta med ett par Vaporfly på fötterna. Men då stötte han på patrull. 

Rekordet ströks då Nordstad Moen sprungit i skor som inte var accepterade av regelverket. WA hade den 28 juli kommit med nya regler gällande vilka skor som är och inte är tillåtna, men det rådde fortsatt förvirring kring regelverket när Nordstad Moen sprang den 7 augusti. 

Norska ilskan mot skoreglerna: ”Idioter”

Kort innan loppet skulle börja stod det klart att Vaporfly inte skulle tillåtas, utan att det var spikskor som gällde. Nordstad Moen ansökte om ett medicinskt undantag för att få springa i Vaporflys. För honom var det de skorna, eller att inte springa alls som gällde. För belastningen att springa i spikskor är mycket tuffare och det är något som norrmannen inte tränat för. 

Vad han tycker om WA:s regel? Han gillar den inte. 

– Det är väldigt tydligt att det inte är någon som testat att springa två mål i en spiksko som sätter reglerna. Det är synd att folk kommer med så idiotiska påhitt. Det är bara en idiot som kan komma fram till något sånt, säger han till NRK

Egentligen skulle Nordstad Moen tävla i en timmes löpning på Diamond Leaguegalan i Bryssel senare i veckan. Men nu väljer han att bojkotta tävlingen på grund av skoreglerna. 

Skaderisken är helt enkelt för stor, menar Nordstad Moen. 

– Det är inte värt att riskera något, det är trots allt maraton jag satsar på. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.