Nobbas – trots bronset på VM: ”Inte förvånad”

Perseus Karlström.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Karlström med sitt VM-brons.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Han tog brons på VM och vann den totala världscupen.

Trots det är Perseus Karlström inte nominerad till något pris på Friidrottsgalan.

– Jag är inte direkt förvånad, säger Karlström uppgivet.

För SportExpressen berättar han nu om uppståndelsen efter succén, planen inför OS – och den komplicerade relationen till förbundet.

Perseus Karlström, 29, har några galna veckor bakom sig.

Först tog han brons på VM i Doha och fick halva Sverige att vrida blicken mot gångsporten. Sen åkte han till Kina och vann den totala världscupen.

Nu har han landat i soffan hemma i Eskilstuna. Och han är trött.

– Jag kämpar för att hålla mig vaken. Jag måste vrida tillbaka dygnet efter dagarna i Kina, säger Perseus Karlström.

– Det blir ingen träning i dag…

Hur var det borta i Kina?

– Det var väldigt roligt! Fromen är ju fruktansvärt bra just nu och då är det kul att tävla.

Tävlingarna avgjordes i staden Suzhou, väster om Shanghai. Det var tre lopp på tre dagar – och Perseus Karlström vann alla tre.

– Alltså, det var ju bra killar som var med. Men de hade inte en chans! (skratt)

Vad betyder det för dig att vinna världscupen?

– Jag är liksom bäst i världen över hela säsongen, så… det är bara sjukt häftigt.

Uppståndelse i Eskilstuna

Karlström berättar att framgångarna inte riktigt sjunkit in än, det har varit hektiska veckor och fokus hela tiden varit på att prestera i nästa lopp. Men en sak har verkligen träffat honom i hjärtat: All kärlek från främmande människor.

Det är inte ofta en gångare i Sverige får ta emot fina ord från höger och vänster.

– Det är folk som jag överhuvudtaget inte känner som skickar meddelanden och visar uppskattning. Det är väldigt speciellt och det värmer otroligt mycket.

– Mina grannar här kom till och med över med blommor till mig. Jag har aldrig ens hälsat på dem tidigare. Det var riktigt roligt!

Du är kändis i Eskilstuna nu?

– Haha! Jag var bara en vecka efter VM, men det var jättemånga som gratulerade när jag var ute på stan och bilar som tutade.

Det är nästan jobbigt att gå ut på stan nu?

– Inte riktigt så! Det är bara kul.

I samband med Perseus Karlströms framgångar har blickarna riktats mot det svenska friidrottsförbundet. Sverige är nämligen det enda landet i världen där gång inte får vara med i det nationella friidrottsförbundet. I stället är de i stället – högst motvilligt – en del av gång- och vandrarförbundet.

Förändring kan dock vara på gång.

– Två personer i gångförbundet ska snart ha ett möte med ordföranden i friidrottsförbundet (Johan Storåkers). Troligtvis kommer frågan även lyftas på ett styrelsemöte i friidrottsförbundet. Men jag vet inte mer än så.

Oväntad satsning inför OS

En av följderna av att gångsporten inte är med i friidrottsförbundet är att Perseus Karlström inte är nominerad i någon kategori på Friidrottsgalan som arrangeras i november.

Till exempel är längdhopparen Thobias Montler nominerad till ”Årets prestation i landslaget” efter sitt silver på inomhus-EM. Men Karlström saknas trots sitt VM-brons.

– Jag är inte direkt förvånad. Det är deras gala och eftersom vi har ett eget förbund kan de inte nominera mig.

– Jag hade säkerligen blivit nominerad om gång varit en del av friidrottsförbundet och det hade varit väldigt roligt. Men nu är situationen som den är.

Är du besviken?

– Det är som det är, men jag är så klart besviken på hela situationen.

Perseus Karlström ska nu ta någon vecka ledigt innan det är dags att ladda för nästa tävling, en femmil i Australien. Karlström tävlade under VM bara på tvåmilen, men planen är att köra båda distanserna under OS i Tokyo nästa sommar.

– Planen är att dubbla, men huvudfokus kommer vara på tvåmilen.

Varför väljer du att dubbla?

– Det fungerar väldigt bra att dubblera på OS, eftersom det är sju hela dagar mellan tvåmilen och femmilen. Och… jag har gått bra på femmilen också. Vi ska, som min tränare säger, gå in och stjäla en medalj på femmilen.

OS kommer ganska lägligt, med tanke på de framgångar du har nu?

– Det är fortfarande tio månader kvar, men absolut, OS ligger väldigt bra i tiden för mig. Nu ska jag fortsätta att träna på samma sätt som jag gjort under det sista året och försöka vara ännu bättre nästa år.

Perseus Karlström bryter ihop efter VM-medaljen

”Folk skrattar åt min idrott”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.