Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nobbade miljonbelopp: ”Jag gillade inte det”

Armand Duplantis om nya sponsoravtalet.
Foto: MICHAEL KAPPELER / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Armand Duplantis har tackat nej till miljonbelopp för att behålla sin status som amatör.

Men nu är det slut på det.

19-åringen har skrivit på ett avtal med Puma, säkrat sin ekonomiska framtid – och tar nu fart mot VM i Doha med helt ny kraft.

– Jag har gått upp fem kilo och känner mig mycket starkare i år jämfört med i fjol, säger Duplantis när SportExpressen träffar honom i Stockholm.

Armand Duplantis är en av världens absolut bästa stavhoppare. ”Mondo”, som han kallas, är bara 19 år gammal men har redan vunnit EM-guld, hoppat 6,05 och prisats med både ”årets manliga idrottare” och ”årets prestation” på Idrottsgalan.

Trots det har han inte tagit emot några prispengar alls och även nobbat alla sponsorkontrakt. Enligt vad SportExpressen erfar handlar det om miljonbelopp.

Anledningen? För att kunna gå på college i USA. Då krävs det nämligen att man är amatör och inte professionell.

”Säkrat sin framtid ekonomiskt”

Men efter ett år på Louisiana State University (LSU) har Armand Duplantis nu bestämt sig för att tacka för sig och bli professionell idrottare. Han lämnade beskedet via sitt Instagram-konto under måndagskvällen.

– I och med att han tar det här steget nu så har han redan säkrat sin framtid ekonomiskt, säger agenten Daniel Wessfeldt.

Ett första sponsoravtal är också tecknat. Från och med nu kommer han att tävla i skor och kläder från Puma, som sen tidigare bland annat har Usain Bolt som ett av sina stora affischnamn.

Nyheten presenterades under en pressträff i Stockholm under tisdagen, där Armand Duplantis själv var på plats. SportExpressen fick då en enskild pratstund med honom.

– Om det var ett tufft beslut att bli professionell? Inte direkt. Förra året var det tufft, när jag skulle bestämma mig för om jag skulle bli professionell eller om jag skulle börja på college. Men när jag väl bestämde mig för att gå college så var planen hela tiden att gå ett år, säger Duplantis.

– Jag höll mig frisk, hoppade bra och gjorde bra resultat. Men nu kände jag mig helt redo att ta nästa steg. Det här känns spännande. Det här känns helt rätt.

Och du är nöjd med året på LSU?

– Absolut. Det var ett bra år, jag tränade med bra folk och hade väldigt roligt. Jag blev inte bara en bättre stavhoppare utan även en bättre person. Jag träffade många nya vänner.

Tvingades nobba Bauhausgalan

Du tvingades tacka nej till mycket pengar under den här tiden. Är det något du tänkt på?

– Alltså, jag har alltid tänkt att jag ska gå college. Så jag har varit inställd på att jag inte skulle kunna tjäna pengar under en period. Jag gillade inte det, men jag var tvungen att leva med det.

– Nu kan jag tjäna pengar och… det känns spännande. Jag kommer göra ungefär samma saker som i fjol, men nu kommer jag få betalt för det och jag klagar inte.

Det kommer inte ändra så mycket på vardagen?

– Nej, men jag kommer vara mycket friare nu, eftersom jag inte är låst att göra saker med skolan. Jag kommer kunna resa mycket mer.

Armand Duplantis hade till exempel velat åka till Stockholm i slutet av juni för att tävla i Bauhausgalan på Stockholms Stadion. Men skolan stoppade honom.

– Vi hade NCAA Championships fem dagar senare, så det gick inte att åka över till Sverige då. Det var riktigt trist. Den enda Diamond League-tävlingen som jag verkligen inte ville missa var den i Stockholm, men så blev det ändå den som jag tvingades tacka nej till.

– Det spelar ingen roll att det regnade. Jag hade velat vara där, vinna tävlingen och göra publiken lycklig. Men… från och med nu kommer jag inte behöva tacka nej.

Men du kommer till Stockholm för att hoppa Finnkampen i augusti?

– Ja! När jag insåg att jag skulle missa Bauhausgalan så kändes det i alla fall bra att jag kunde få chansen att vara med i Finnkampen, för jag gillar verkligen att tävla på Stockholms Stadion.

Har gått upp i vikt

Innan dess väntar dock Bislett Games i Oslo på torsdag, som blir hans första tävling i Europa den här säsongen. Längre fram i sommar ligger sen den stora höjdpunkten: VM i Doha som startar i slutet av september.

– Målet den här säsongen är att vinna så många tävlingar som möjligt. Bli bättre och bättre hela tiden. Men det är klart att VM är speciellt, jag vill ta medalj där.

Till sist: Efter ditt 6,05-hopp i fjol berättade din mamma att du knappt styrketränat alls under din karriär, men att ni skulle börja med det. Hur har det gått?

– Det har gått bra. Jag har gått upp fem kilo. Och jag tror inte att det är fett!

– Jag känner mig mycket starkare och snabbare än förra året. Jag är en bättre stavhoppare nu jämfört med samma tid i fjol. Förhoppningsvis innebär det också att jag kommer kunna hoppa ännu högre.

Dagens största sportnyheter.