Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nike lägger ner projektet – efter dopingskandalen

Alberto SalazarFoto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Nikes vd Mark ParkerFoto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN

Dopningsavstängde friidrottstränaren Alberto Salazars träningsprojekt Nike Oregon läggs ner.

Det bekräftar Nikes vd, ordförande och president, Mark Parker.

”Situationen, tillsammans med de pågående ogrundade påståendena, är ett störningsmoment för många av idrottarna och stör deras möjligheter att fokusera på träning och tävling. Jag har därför tagit beslutet att lägga ner Oregon Project”, säger Parker i ett meddelande till tidningen Runners World.

Alberto Salazar var chef för Nike Oregon, ett träningsprojekt som har inkluderat storstjärnor som Mo Farah och Sifan Hassan. 61-årige Salazar har varit under utredning av USA:s antidopningsbyrå Usada under flera år och dömdes i förra veckan till fyra års avstängning för dopning – mitt under friidrotts-VM i Doha, Qatar. Salazar ska bland annat ha försett aktiva med testosteron och ha manipulerat dopningsprov.

Mark Parker poängterar att Usada inte har funnit några bevis för någon organiserad dopning eller bevis på att några prestationshöjande medel använts på idrottarna i Oregon-projektet. Han säger också att Nike kommer hjälpa idrottarna att hitta nya träningsmöjligheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.