Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ni som är inne och petar i det – lägg av!”

Moa Hjelmer har gjort comeback efter att ha fött två barn. Här en intervju från Finnkampen 2019 där hon vann 400 metersloppet.
Moa Hjelmer.Foto: BILDBYRÅN
Moa Hjelmer på Bauhausgalan förra året

Moa Hjelmer, 29, har tröttnat på kroppsideal och utseendefixering. 

I ett inlägg på Instagram visar friidrottsstjärnan upp sin kropp som elitidrottare, och går samtidigt i hård kritik mot tränare som ger kostråd. 

”Ni tränare som är inne och petar i vad era aktiva ska äta eller har åsikter om hur de ser ut – lägg av!”, skriver Hjelmer och utvecklar för SportExpressen:

– Det handlar om vad ens kropp är kapabel till, vad man har för kapacitet. 

Under sin karriär har Moa Hjelmer fött två barn, för SportExpressen har friidrottsstjärnan tidigare berättat om problematiken kring att skaffa barn som aktiv elitidrottare. 

– Det är inte meningen att man ska skaffa barn under karriären, det får du göra sen. Den traditionen är stark, men det som hänt nu och som till viss del gjorde det enklare för mig att skaffa barn under karriären är att vi har lärt oss mer om kroppen, sa Hjelmer då. 

I ett inlägg på sitt Instagram-konto är Moa Hjelmer dock kritisk till de kroppsideal som hon menar råder inom idrotten rent allmänt. 

”Man skall se atletisk ut oavsett vilket sport man utövar på elitnivå. Jaså? Ja här har ni i alla fall en jävligt snabb och elitidrottande kropp som också hänger och flänger i svängarna”, skriver hon i anslutning till ett filmklipp där hon ses springa under en tävling.

https://www.instagram.com/p/B_zFLeSn4rd/

För SportExpressen förklarar Moa Hjelmer att hon tycker att det är viktigt att lyfta diskussionen kring kroppsideal. 

– Min inställning är att utseendet kommer sist, det är en biprodukt för att man tränat hårt. Man tränar för att kunna prestera bra, och i takt med att man gör det kommer kroppen att förändras. Med det kan aldrig vara det viktiga hur kroppen ser ut, säger Hjelmer och fortsätter: 

– Precis som det finns normer och idealkroppar inom samhället i stort så finns det också det inom idrotten, och kanske ännu snävare. Just för att de flesta har muskler och så vidare. 

– Och då är det lätt att blanda ihop det, att det är ett krav att följa de här normerna för att kunna prestera. Men det handlar om vad ens kropp är kapabel till, vad man har för kapacitet. 

Hjelmers kritik: ”Lägg av med det”

Moa Hjelmer, EM-guldmedaljör på 400 meter 2012, fortsätter sedan att utveckla sitt resonemang kring kroppsideal och kostråd inom idrotten. Hon går också till hård kritik mot tränare och menar att de bidrar till vikthets. 

”Det finns sådana felaktiga uppfattningar inom idrotten när det gäller kost, utseende, prestation och hälsa. Vikthets gömmer sig bakom orden ”man måste äta rätt”. Vikthets gömmer sig också bakom orden ”du måste skaffa större muskler så att du blir starkare”. Som att större eller tydligare muskler är lika med starkare. Ni tränare som är inne och petar i vad era aktiva ska äta eller har åsikter om hur de ser ut – lägg av!” 

Moa Hjelmer understryker också vikten av kostråd ska komma från utbildade dietister:

”Anlita gärna någon som är kunnig på området i stället som kan upplysa om näringslära och fysiologi men sluta genast upp med att leka hobbydietist.”

”Är lätt att tro det”

Moa Hjelmer säger att hon brinner för frågan att kropps- och viktfixering måste få ett stopp. 

– Det är väldigt många unga, och tjejer framför allt, som tror att man måste se ut på ett visst sätt för att lyckas inom idrott. Speciellt när det finns tränare som håller fast vid de här förlegade idealen. Då är det jättelätt att i idrottens namn tro att man måste begränsa sin kost, eller att ”jag får inte göra si eller så, då kommer jag inte kunna bli bäst i världen”. 

– Därför tror jag att det är väldigt viktigt att man pratar mer och öppet om det här. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.