Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ni måste förstå – det är orättvist”

Armand Duplantis förklarar varför han kallas ”Mondo”. Se intervjun med CNN som gjordes efter hans världrekord.
Renaud Lavillenie.Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/XINHUA/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Armand Duplantis.Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN

Renaud Lavillenie hade världsrekordet i stavhopp i sex år.

Sen kom Armand Duplantis.

Nu fungerar den 33-årige fransmannen som en mentor för ”Mondo” och de pratar med varandra varje dag.

– Jag tycker att förväntningarna på honom är orättvisa, säger Lavillenie till SportExpressen.

Det var 2014 som Renaud Lavillenie hoppade 6,16 och slog Sergej Bubkas världsrekord.

I en tv-soffa i USA satt Armand Duplantis och gapade.

– Renaud visade att man inte behöver vara ett fysiskt monster för att hoppa högt. Han hoppade mycket mer på teknik och det inspirerade verkligen mig, säger Duplantis.

Sex år senare skriver vi nu om historieböckerna igen. Det är inte längre Renaud Lavillenie som har hoppat högst genom alla tider, det är Armand Duplantis.

”Mondo” hoppade först 6,17 i polska Torún.

Sen hoppade han 6,18 i skotska Glasgow bara en vecka senare.

– Det som ”Mondo” gör nu, det är helt otroligt. Jag är verkligen glad för hans skulle, jag känner inte någon bitterhet alls. Ärligt talat så har vi ju sett det här komma ganska länge, säger Lavillenie.

Renaud Lavillenie: ”Det är otroligt svårt”

SportExpressen når den franske legendaren under torsdagen, morgonen efter galan i franska Liévin där Armand Duplantis vann på 6,07.

Där fick vi se tre försök på världsrekordhöjden 6,19, men inget var riktigt nära.

– Jag såg att han började bli lite trött efter 6,07-hoppet och då går det inte att hoppa 6,19, säger Lavillenie.

– Jag vet att alla förväntar sig att han ska slå världsrekordet i varje tävling han gör nu, men ni måste förstå att det här är väldigt komplicerat. Ska man klara en höjd som 6,19 så måste verkligen allting vara perfekt. Varenda detalj måste sitta. Annars går det inte.

Han tycker att förväntningarna på den 19-årige svensken är orättvisa just nu.

– Det var likadant när jag slog världsrekord för sex år sen. Efter det förväntade sig alla att jag skulle slå världsrekordet igen, i varenda tävling. Men även om man är i väldigt bra form så är det otroligt svårt att lyckas med det.

– Jag menar, det är en höjd som ingen annan någonsin har klarat!

På vilken nivå borde vi lägga förväntningarna?

– Jag tycker att man ska förvänta sig stora saker av ”Mondo”, helt klart, men det måste vara på en rimlig nivå. Nu har han till exempel hoppat över sex meter i fyra tävlingar i rad och det är extremt imponerande, tycker jag. 6,07 är också en extremt bra höjd. Vi måste komma ihåg det.

Armand Duplantis tävlar på söndag

Nästa tävling för Armand Duplantis är på söndag i franska Clermont-Ferrand. Arrangör för den tävlingen är… Renaud Lavillenie.

– Ja, det här är min tävling och jag tror det kommer bli riktigt bra. Det är ju inte bara Duplantis som kommer hit, utan även Sam Kendricks och Piotr Lisek och flera andra. Förhoppningsvis kan de sporra varandra att hoppa riktigt högt, säger Lavillenie.

Nytt världsrekord?

– Haha, vi får se. Vi är taggade och tror på höga höjder, men vi kommer inte att lägga någon press på ”Mondo”. Han ska inte känna sig pressad att slå världsrekord igen. Det vore bara makalöst om han kunde hoppa sex meter för den femte tävlingen i rad.

Har du sagt det till honom också?

– Ja, vi pratar varje dag. Press är sällan bra för någon idrottare och jag säger hela tiden till honom att han bara ska ha roligt.

– Om han gör ett nytt försök på världsrekordet här på söndag, då vore det fantastiskt. Men jag kommer inte vara besviken om han inte kommer upp på de galna höjderna.

SVT sänder tävlingen i Clermont-Ferrand med start 15.30 på söndag.

Så har du aldrig sett Armand Duplantis

Under tiden i college tävlade Armand Duplantis för Louisiana State University. Se de unika bilderna från den tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.