Mondo tvingas flytta hem till sina föräldrar

Unika bilder från Duplantis collegeår i USA
Hoppmattan på familjen Duplantis bakgård.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Armand Duplantis träning inför OS påverkas av coronaviruset.
Foto: ANTHONY DIBON / ICON SPORT BILDBYRÅN

Armand Duplantis är tillbaka där allt började. 

Coronakrisen har tvingat världsrekordsinnehavaren i stavhopp att flytta hem till sina föräldrar. 

Där tränar han inför OS i Tokyo i sin trädgård. 

– Det är back to basics, lite som Rocky Balboa, säger han. 

Den 23 februari avslutade Armand Duplantis, 20, inomhussäsongen med att ta hem segern i franska Clermont-Ferrand. 

Det var kulmen på ett par vansinniga veckor för stavhoppsstjärnan. Den 8 februari satte Duplantis nytt världsrekord med 6,17 – och bara en vecka senare hade han putsat på sitt eget rekord till 6,18. Duplantis blev världens mest omtalade och hyllade friidrottare och pratade direkt om att han nu ställde in siktet på utomhussäsongen. 

– Det är utomhus det gäller att vara som bäst, och det ska jag försöka vara, sa han.

Nu är det oklart om det blir någon utomhussäsong alls. 

Duplantis har flyttat hem – tränar i trådgården

När tävlingarna i Clermont-Ferrand avgjordes var det redan klart att inomhus-VM i Kina, som skulle ha avgjorts i mars, hade ställts in på grund av coronaviruset. Nu, knappt fyra veckor senare, är hela världen hårt drabbat av virusets framfart. 

När SportExpressen når Duplantis berättar han att han och hans nära mår bra. Men den amerikanska regeringens åtgärder för att stoppa smittspridningen har lett till att Duplantis förberedelser inför utomhussäsongen och OS i Tokyo inte riktigt har blivit som han planerat. 

I stället har han flyttat hem till barndomshemmet och föräldrarna Greg och Helena. 

– Jag bor vanligtvis i Baton Rouge som är en dryg timme bort från mina föräldrars hus. Jag tränar vanligtvis på LSU, där jag gick på college, men de stängde ner hela skolan och alla träningsanläggningar där så jag kan inte träna där. Så nu är jag tillbaka hemma och jag tränar i min trädgård, säger han. 

Hur funkar det? 

– Det är lite annorlunda. Det är väl inte vad jag hade förväntat mig för några veckor sedan. Det finns en friidrottsarena på en lokal high school som är öppen, tills vidare i alla fall. Jag har lite träningsutrustning i trädgården... Jag kan inte hoppa så högt, men finns en liten stavhoppsställning här. Så jag kan göra några hopp i alla fall. 

Duplantis: ”Jag kan inte fatta vad som händer”

Under de senaste veckorna har idrottsevenemang över hela världen pausats, skjutits upp eller ställts in. Men för närvarande meddelar den internationella olympiska kommittén att OS i Tokyo ska avgöras enligt plan, med start den 24 juli. 

Även om det råder stor osäkerhet kring mästerskapet just nu så planerar Duplantis för att det avgörs enligt plan. 

– Jag måste det. För jag vill vara så redo jag kan om det blir ett OS i sommar. Det är ett sånt läge att jag inte försöker sia om vad som kommer hända, utan försöka inse vad som händer. Det är en läskig situation och det är helt utom min kontroll. Det viktigaste nu är att alla gör det de kan för att stoppa smittspridningen. Sen, gällande OS, när allt kommer till kritan måste IOK bestämma hur de ska göra. Ska de flytta det? Ska de köra som planerat? 

Har du en åsikt i frågan om OS borde skjutas upp eller inte?

– Nej, det är för svårt att veta och det är för svårt att ta in magnituden av det som händer. Varje dag känns det som att man lär sig något nytt om viruset, vare sig det är bra eller dåligt. Så det är så svårt. I dag kanske jag tänker en sak men i morgon en annan. Om tio minuter tänker jag detta, om 20 minuter tänker jag något annat. Det är för mycket, för mycket ny information hela tiden. Det är för komplicerat för att jag ska en åsikt i frågan. Men jag kan säga det här, jag skulle inte vilja vara en av de som måste ta beslutet. 

Hur känner du rent personligt, är du orolig? 

– Jag vet inte hur jag känner riktigt... Jag kan inte fatta vad som händer, det känns inte verkligt. Det känns som en film, ett dödligt virus liksom. Allt stängs ner, man ska hålla avstånd från människor, stora folksamlingar är förbjudna. Jag har aldrig varit med om något liknande. 

Så spenderar Duplantis sina dagar

Tills vidare gäller det för Duplantis att hålla i gång. Han berättar att han alltjämt känner sig i bra form och tror att han – trots att han tvingas träna i sin trädgård – kan fortsätta hålla sig i bra form ”tills utomhussäsongen börjar”.

Just nu håller han och pappa Greg på att bygga ett provisoriskt gym i trädgården så att ”jag ska ha någonstans att lyfta skrot”, som Armand Duplantis uttrycker det. 

I övrigt har ”Mondo”, likt stora delar av resten av världen, inte helt listat ut vad han ska ägna sina dagar åt. 

– Jag vet knappt vad jag gör… Jag tränar, jag kollar tv-serier, jag pratar i telefon. Sånt. Det är bara de senaste fyra dagarna som det har varit så här, så jag försöker fortfarande lista ut vad jag ska göra av mina dagar. 

En sak är i alla fall klar för honom. Trots allt som händer är OS i Tokyo det mål han har i siktet och han tänker förbereda sig för det. 

– Jag tror att man, i min situation, måste planera för framgång. Man planerar att allt ska gå bra, att OS kommer att hållas som planerat. Sen vad som än händer så får jag förhålla mig till det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.