Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera har utsatts för sexuella övergrepp

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

I höstas berättade Moa Hjelmer att hon blivit våldtagen under en landslagssamling.

Nu visar en undersökning att 12 procent av de friidrottare som ingått i landslaget de senaste sju åren har utsatts för sexuella övergrepp. 

Som en konsekvens av utredningen kommer landslaget nu att ställa in årets inspark:

– Jag vill ta bort den innan någon blir allvarligt kränkt, säger förbundskaptenen Karin Torneklint. 

Varken Moa Hjelmer eller friidrottsförbundet polisanmälde den våldtäkt som Hjelmer ska ha blivit utsatt för i samband med Finnkampen 2011. 

I stället valde friidrottsförbundet att genomföra en utredning kring sexuella och fysiska övergrepp inom och utanför friidrotten.

Studien som genomfördes av Linköpings universitet visar nu att 12 procent av de tillfrågade aktiva landslagsfriidrottarna någon gång har utsatts för sexuella övergrepp.

Förbundskaptenen Karin Torneklint reagerar starkt på resultatet:

– Jag blir förbannad och känner att det inte är klokt att så många har blivit drabbade någon gång, säger Torneklint. 

Inga polisanmälningar gjorda

Av de 192 friidrottare som har svarat på undersökningen uppger fem personer, 2,6 procent, att de ska ha utsatts för sexuella övergrepp i friidrottssammanhang. Två av övergreppen ska ha skett i samband med en landslagsaktivitet medan tre övergrepp ska ha skett på klubbnivå. 

Det står också klart att inget av fallen har polisanmälts. 

Stefan Olsson, generalsekreterare på friidrottsförbundet, berättar att en handfull personer tog kontakt med förbundet i samband med Moa Hjelmers berättelse i höstas för att själva uppmärksamma förbundet på liknande övergrepp eller sexuella trakasserier. 

Även här valde förbundet att inte polisanmäla. 

– I de flesta fall gjorde vi inte det av den anledningen att de låg långt tillbaka i tiden. Och personerna gav inte uttryck för det, utan ville snarare hjälpa förbundet att hitta verktyg för att andra ska våga och vilja berätta i tid. Det har inte varit, som jag uppfattar det, aktuellt med polisanmälan i de fallen. 

Ni säger i dag att alla fall ska polisanmälas, kommer det att bli så?

– Man måste ta det från fall till fall, och tidsperspektivet är en faktor. Men händer det saker i nutid, då tror jag absolut att vi kommer att vara rätt hårda om det är grova övergrepp. Polisanmälan är vår grundinställning, men man måste balansera det från fall till fall, säger Stefan Olsson.

Insparkar ställs in

Som en konsekvens av resultatet har friidrottsförbundet tagit fram en handlingsplan för landslaget. Alkoholpolicyn kommer att ses över och de insparkar som tidigare har funnits kommer att tas bort. 

– Insparkar kommer vi aldrig mer att ha, säger förbundskaptenen Karin Torneklint. 

– Jag har verkligen tänkt efter när i vårt landslag någon kan känna sig kränkt. Och när man kommer ny in i ett landslag och får göra massa saker, det är det tillfälle på året där man kan känna sig kränkt. Och jag vill ta bort den innan någon blir allvarligt kränkt. 

Vad har ni gjort på era insparkar?

–  Det har varit väldigt harmlösa grejer. Det är oftast på Finnkampen som de får göra lite olika uppdrag, det kan vara att man får ställa frågor på lagsamlingen som inte är så normala frågor och det kan vara att man får lite små uppgifter. Men det har inte varit några allvarliga grejer. Det har varit mycket värre förut, men jag tar bort det innan det blir allvar, säger Karin Torneklint. 

– Ingen ska behöva känna sig utpekad eller obekväm i de situationerna. Nu hittar vi andra sätt att välkomna debutanter, säger Stefan Olsson.

Studien om sexuella övergrepp

12 procent har någon gång blivit utsatta för sexuella övergrepp. 

2,6 procent (fem personer) har blivit utsatta för sexuella övergrepp i friidrottssammanhang. 

10 procent har varit utsatta för fysiska övergrepp av en vuxen person

30 procent har varit utsatta för fysiska övergrepp av en minderårig

 

404 friidrottare, som varit en del av det svenska seniorlandslaget under perioden 2011 till 2017 har fått svara på en webbenkät gällande sexuella och fysiska övergrepp.

53 procent av kvinnorna och 43 procent av de tillfrågade männen svarade på enkäten, vilket totalt är 192 personer.

 

Studien har genomförts av Linköping universitet

Undersökningens definition på sexuella övergrepp: 

Någon har berört dina könsorgan, du har onanerat åt någon, du har vaginalt samlag, du har haft oralsex, du har haft analsex. 

 

Undersökningens definition på fysiska övergrepp: Slog till henne/honom med händerna, sparkade, bet eller slog henne/honom med knytnävarna, slog till henne/honom med tillhygge, brände eller skållade henne/honom, försökte kväva henne/honom, angrep henne/honom fysiskt på annat sätt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!