Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moa Granat stoppades från JVM – är inte vaccinerad

Moa Granat tävlade i Finnkampen.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Moa Granat tävlar i Finnkampen.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

HELSINGFORS. Supertalangen Moa Granat, 18, var favorit att ta hem guldet på 400 meter häck på junior-VM i Cali tidigare under sommaren. 

Men till mångas förvåning kom hon inte till start. 

Förklaringen? Hon är inte vaccinerad mot covid-19 och fick inte resa in i Colombia. 

– Jag har tagit det beslutet och då fick jag inte åka, säger hon. 

När Finnkampen avgjordes i Stockholm för ett år sedan stängde då 17-åriga Moa Granat säsongen med att slå ett urstarkt nytt personbästa på tiden 56.84. 

I år sänkte hon sig till 56.77 när hon sprang hem sitt andra raka SM-guld på 400 meter häck i Norrköping. Granat hålls som en av Sveriges mest lovande friidrottstalanger, så att hon tar steg framåt förvånade ingen. 

Desto mer förvånande var det att Granat gjorde det på SM. 

Supertalangen Granat stoppades från JVM

För så gott som alla räknade med att Granat, som fyllde 18 i början av augusti, skulle vara i colombianska Cali på junior-VM. Innan mästerskapet startade var Granat rankad som etta i startfältet efter att ha sprungit på 57.12 bara någon vecka tidigare. 

Efter att hon på Finnkampen sprungit in som trea på 57.72 förklarade Granat varför hon inte var på plats i Colombia. 

– Det fanns ett krav att man skulle vara vaccinerad mot covid-19 och jag har inte tagit det, så jag fick inte åka. Det var väldigt synd för det var mitt stora mål den här säsongen. Men det är som det är och jag har gått vidare, säger hon. 

Finns det någon specifik anledning till att du inte vaccinerat dig? 

– Jag tog ett beslut när det var nytt att avvakta och se hur allting utvecklar sig. Sen har det bara blivit så att jag inte tagit det. 

Hoppades på dispens – men fick inte åka

Granat berättar att hon tidigt på sommaren fick reda på att Colombia hade vaccinationskrav för att delta på JVM – men ändå hoppades att de skulle låta henne som ovaccinerad vara med på mästerskapet. 

– Vi hoppades in i det sista på att det skulle ändras eller att jag skulle få dispens, men så blev det inte. 

Även om Granat saknades i Cali så blev det ändå svenskt på pallen. Hanna Karlsson stod för sitt livs lopp när hon sprang in som tvåa på nya personbästat 56.71. 

Vann gjorde amerikanskan Akala Garrett på 56.16 och hennes landsmaninna Michaela Rose tog brons på 56.86. 

Granat deltog trippelt på Finnkampen. Förutom fjärdeplatsen i häckloppet på 58.16 sprang hon även in som fyra på 400 meter slätt på tiden 53.88 under lördagen. På söndagen ingick hon i det svenska stafettlaget på 4x400 meter. 

TV: Bergqvist summerar Finnkampshelgen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.