Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succén: Svenskt rekord och klarade OS-gränser

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Meraf Bahta slog svenskt rekord under tisdagskvällens tävling ”25 Laps To Tokyo” på Stockholms stadion. Hon spurtade i mål på 31.08, och hamnade därmed under kvalgränsen på till OS. 

Det gjorde även Sarah Lahti med sitt superlopp, där hennes tid stannade på 31.11. 

Under tisdagen sände Expressen Premium långdistansloppet ”25 Laps To Tokyo” från Stockholms stadion. Tanken med loppet var att komma under kvaltiden på 31.25. För svenskorna Meraf Bahta och Sarah Lahti skedde just det. 

Meraf Bahta låg länge i första klungan på 10 000 meters loppet, medan Sarah Lahti låg längre bak. När Bahta senare var tvungen att släppa de starkare afrikanska löparna i tätklungan hämtade Lahti in, men kunde under sista varvet inte hänga med i Bahtas tempo. 

Bahta spurtade i mål på 31.08 och slog därmed sitt eget svenska rekord med fem sekunder. Lahti visade fin form även hon och korsade mållinjen på 31.11, vilket gjorde att även hon slog Bahtas tidigare rekord. 

Båda svenskorna klarade därmed kvalgränsen med marginal, men det är slutligen till Svenska olympiska kommittén (SOK) att genomföra uttagningarna till OS. Man utgår från att deltagarna har en rimlig chans att bli topp 8. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.