Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Men jag tänker inte låta dem droga mig”

Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KAMRAN JEBREILI / AP TT NYHETSBYRÅN

Caster Semenya kommer inte att kunna försvara sitt OS-guld på 800 meter från Rio de Janeiro. 

På tisdagskvällen kom beskedet att regeln som tvingar kvinnliga medeldistanslöpare med för höga testosteronnivåer att medicinera sig för att tävla kvartstår. 

– Jag är väldigt besviken, men jag tänker inte låta dem droga mig, säger Semenya enligt The Telegraph. 

Det var på hösten 2018 som World Athletics, då IAAF, presenterade regeländringen där den högst tillåtna gränsen för kvinnliga medeldistanslöpares testosteronvärden fick ligga på fem nanomol per liter. 

Beslutet skulle påverka så kallade hyperandrogena löpare – alltså kvinnor som har en medfött hög produktion av det manliga könshormonet testosteron. Caster Semenya, regerande OS-guldmedaljör på 800 meter, är den mest kända hyperandrogena löparen. 

För att tillåtas att tävla krävdes det att löparna medicinerade ner sina testosteronnivåer. 

Alla turer kring Semenya och World Athletics

Förbudet trädde i kraft på våren 2019 och Semenya missade en rad tävlingar, däribland Bauhausgalan. Semenya överklagade dock till idrottens skiljedomstol, Cas, som dock i början av maj förra gick på IAAF:s linje.

Fallet togs vidare till Schweiz federala domstol nyligen som slog fast att Semenya fick tävla vidare tills vidare. 

Men på tisdagskvällen kom beskedet från dem att de inte river upp Cas beslut, utan World Athletics regel för kvinnliga medeldistanslöpares testosteronvärden står fast. 

Semenyas ord: ”Tänker inte låta dem droga mig”

Semenya kommer därmed inte att kunna försvara sitt OS-guld från Rio i Tokya nästa sommar, för hon säger att hon inte tänker medicinera sig. 

– Jag är väldigt besviken, men jag tänker inte låta World Athletics droga mig eller stoppa mig från att vara den jag är. Att stoppa kvinnliga idrottare från att tävla eller utsätta oss för hälsorisker bara för att vi har vissa färdigheter gör att World Athletics står på fel sida av historien, säger Semenya enligt The Telegraph. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.