Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Med i landslaget efter SM-guldet

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Framgångarna fortsätter för höjdhoppstalangen Melwin Lycke Holm, 15. 

Nu får han chansen att representera Sverige i Finnkampen.

– Det är en häftig grej för Melwin att få vara med om. Finnkampen är speciell med den tradition som finns. Han är ju dessutom uppvuxen med att titta på den, säger hans pappa, Stefan Holm. 

Stefan Holm, som tog OS-guld i Aten år 2004, gjorde sin första Finnkamp som 18-åring och kom då trea. Nu ser hans son ut att få debutera redan som 15-åring. 

Melwin Lycke Holm – som tog guld på senior-SM för två veckor sedan – har som bäst hoppat 2,17 i år. Samma höjd hoppade pappa Stefan i sin första Finnkamp. Höjden 2,17 gör honom till trea inför helgens tävling, endast två finländare har hoppat högre i år. 

– Jag är inte överraskad att Melwin är uttagen med tanke på att han vann SM, och i och med att Fabian (Delryd) inte hoppar så är han ganska självskriven, säger Stefan Holm. 

– Finnkampen är kul på det sättet att det är laget som är viktigare än den enskilda prestationen.

Vilka förhoppningar har du på Melwin i helgen?

– Två av de finska hopparna har bättre årsbästa, så Melwin är trea på papperet. Men kan han vara bättre än dem så är det så klart pluspoäng. Och kan de tillsammans gå plus i grenen så är det bra för laget. Det känns lite som de svenska hopparna slår lite i underläge.

”Melwin är lite trött just nu”

I vilken form tycker du att Melwin är just nu?

– Han är lite trött, det har varit en lång säsong och det har varit mycket intryck. Han började dessutom gymnasiet måndagen efter stora SM. Och så var det ungdoms-SM med tre grenar förra helgen, så vi får se hur orken är i helgen. Men han tycker det ska bli väldigt kul.Melwin Lycke Holm, född 2004, skulle kunnat bli yngsta svenska tävlanden i en finnkamp någonsin. 

–  Det finns många som gör debut i seniorlaget vilket ska bli spännande att följa. Fantastiskt att vi har några av våra världsstjärnor med oss. Jag tror vi kan förvänta oss en jämn match, och det blir väldigt annorlunda mot tidigare år. Vi får tillsammans jobba för att få fram Finnkampskänslan i det speciella läget som är, säger Karin Torneklint i ett pressmeddelande. 

Diskuskastaren nobbar 

Det står sedan tidigare klart att diskuskastaren Axel Härstedt nobbar Finnkampen efter kritiken på SM, något SportExpressen avslöjade tidigare i veckan. 

– Jag tycker det visar att han förstår att han har sårat en av sina medtävlande. Det tycker jag är bra, att han tar beslutet innan jag ens behöver fundera på vem jag ska ta ut, sa förbundskapten Karin Toreklint då. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.