Jones på presskonferensen 2007 när hon erkände att hon ljugit om dopingen Foto: MARY ALTAFFER / APJones på presskonferensen 2007 när hon erkände att hon ljugit om dopingen Foto: MARY ALTAFFER / AP
Jones på presskonferensen 2007 när hon erkände att hon ljugit om dopingen Foto: MARY ALTAFFER / AP
Jones tar OS-guld i 100 meter i Sydney 2000. Foto: BJÖRN LINDGREN / © BILDBYRÅNJones tar OS-guld i 100 meter i Sydney 2000. Foto: BJÖRN LINDGREN / © BILDBYRÅN
Jones tar OS-guld i 100 meter i Sydney 2000. Foto: BJÖRN LINDGREN / © BILDBYRÅN
Jones efter fängelsedomen Foto: JEFF ZELEVANSKY / REUTERS X01636Jones efter fängelsedomen Foto: JEFF ZELEVANSKY / REUTERS X01636
Jones efter fängelsedomen Foto: JEFF ZELEVANSKY / REUTERS X01636

Marion Jones nya liv efter skandalen

Publicerad

Hon hade mängder med guldmedaljer, hade prytt framsidan till Vogue och var älskad i hela USA.

Men Marion Jones bar på en lögn, som till slut blev alltför tung.

Åratal efter medaljerna erkände hon – hon hade varit dopad.

Hon var supertalangen som hade kunnat välja vilken sport som helst och ändå glänsa. Redan i high school dominerade Marion Jones både i friidrott och basket i hemstaten Kalifornien, och redan i high school följdes hon av rykten om doping.

 Hon började college med ett stipendium i basket, men trots det var de friidrotten hon valde, och hon tävlade i både sprint och längdhopp.

Genombrottet – fem OS-medlajer

Jones hade redan flera medaljer i sprint och längdhopp från VM 1997 och 1999, men det var på OS i Sydney hon skulle få sitt absoluta genombrott. Hon tog tre guldmedaljer, i 100 och 200 meter, 400-metersstafetten och två brons, i sprintstafetten och längdhopp.

Henne första man, kulstötaren C.J. Hunter som hon mötte medan han var hennes tränare på University of North Carolina, blev redan 2000 avstängd från OS i Sydney då han testat positivt för den anabola steroiden Nandrolon. Paret skilde sig 2002.

Indragen i Balco-utredningen

Ryktena om doping gjorde sig påminda, och hon drogs in i den uppmärksammande utredningen av kosttillskottsföretaget Balco. Istället för kosttillskott hade de försett idrottare med förbjudna prestationshöjande läkemedlet THG, däribland hennes exman C.J. Hunter. 

Under hans utredning 2004 anklagade han Jones för att också ha dopat sig. Anklagelserna blev ännu svårare att värja sig mot när även hennes pojkvän och pappan till hennes son, sprintern och världsrekordsättaren Tim Montgomery, åkte fast för doping året därpå.

Domen – fängelse i ett halvår

Ändå dröjde det två år till innan Jones erkände sitt brott. 

– Jag vill be om ursäkt till alla för det här. Jag är ledsen över att göra er besvikna på så många sätt, sa hon i en presskonferens när hon erkänt.

Domen blev hård. Hon hade inte bara använt otillåtna substanser, hon hade även ljugit om det inför rätten, och begått bedrägeri med falska checkar. Sex månader i fängelse, som hon avtjänade mellan mars och september 2008. 

– Tiden jag spenderade i isoleringscell var på en helt annan nivå. Att vara där inne, helt ensam, tog mig till en ny botten. Min anda och mitt psyke började skälva, har Jones sagt om sin tid i fängelset.

"Minnet smutsades ner"

Hon blev även av med alla fem medaljer från OS i Sydney 2000 och ytterligare tre från VM i Edmonton 2001.

Bara någon månad efter att hon släpptes från fängelset intervjuades hon av Oprah Winfrey, och sa då att hon hade vunnit även om hon inte hade använt doping.

– Jag tror att jag hade vunnit ändå. Det var inte så svårt att ge tillbaka medaljerna för det handlar inte om hårdvaran, men det är minnet som kommer smutsas ner, sa hon till Oprah.

Idrottscomebacken – i WNBA

Två år efter fängelsestraffet meddelade Jones överraskande att hon skulle återvända till en professionell idrottskarriär – i basket.

Jones som ju spelat basket i college hade signats av WNBA-laget Tulsa Schock.

– Överlycklig är inte ens i närheten av hur glad jag är. För mig är det här en ny början, få hålla på med en sport jag älskar, sa hon då till Washington Post.

Hon spelade 47 matcher under säsongen 2010-11, men Tulsa förnyade inte kontraktet för någon mer säsong.

Jones: Jag var ett vrak

Efter sin dom har hon börjat hålla föreläsningar om sitt liv och hur hon har försökt gottgöra sina misstag. På ett besök vid universitet i Texas berättar hon om varför hon klev fram och erkände till dopingen.

– Jag var bäst i världen – men på insidan var jag ett vrak, sa Jones enligt TCU.

– Jag sa till mina barn att göra rätt saker, men insåg att jag var en hycklare, sa Jones.

Hon berättade även om vikten av att omge sig av människor som inte tar dåliga beslut.

– Jag kan inte understryka tillräckligt hur viktigt det är att vara med människor som tar rätt beslut, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag