Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans svar på Patrik Sjöbergs angrepp

Patrik SjöbergFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

"Patrik Sjöberg i terapi" sändes i SVT på torsdagskvällen. 

Där berättar den svenska höjdhoppsikonen Patrik Sjöberg om övergreppen han utsattes för av sin styvfar Viljo Nousiainen som barn. 

Han går dessutom till hårt angrepp mot sin mamma, Birgitta Sjöberg. 

– Det får stå för honom, säger Birgitta Sjöberg. 

2011 släppte Patrik Sjöberg boken "Det du inte såg". I den avslöjade Sjöberg att han som barn blivit sexuellt utnyttjad av sin styvfar och tränare Viljo Nousiainen. 

Efter det har Sjöberg vid upprepade tillfällen berättat om övergreppen och hur de har påverkat honom. Dessutom har han engagerat sig i kampanjer mot övergrepp mot barn. 

På torsdagskvällen deltog han i ett nytt projekt, SVT-dokumentären "Patrik Sjöberg i terapi". Som titeln avslöjar så får man följa med den svenska idrottslegendaren när han träffar psykologen Rebecka Malm för att bearbeta de sexuella övergreppen. 

 

LÄS ÄVEN: Patrik Sjöberg om oron för dottern

Patrik Sjöberg öppnar upp i terapiprogram

Dessutom berättar Sjöberg i programmet om hur sviken han känner sig av de vuxna som fanns runtomkring honom och inte satte stopp för övergreppen. 

Framför allt känner han sig sviken av sin mamma, Birgitta Sjöberg. 

– Jag känner mig sviken och att jag egentligen aldrig fick någon riktig chans. Hon borde ju verkligen ha skyddat mig. Det min mamma har gjort är kanske inte brottsligt, men som förälder är det oförsvarligt. Jag blir jävligt förbannad och ledsen för det här är exakt det som skyddar pedofilerna, säger han i dokumentären. 

 

LÄS ÄVEN: 30 år efter rekordet –  tar tillbaka hyllningen

Birgitta Sjöbergs svar efter dokumentären

Mamma Birgitta Sjöberg vill bara kort kommentera innehållet i dokumentären när SportExpressen når henne. 

– Det får stå för honom. Jag visste naturligtvis inte om det. Det är allt jag har att säga, säger hon. 

2015, fyra år efter att Sjöbergs bok kom ut, medverkade Birgitta i P3 Dokumentärs ”Patrik Sjöberg och sexövergreppen”. Där berättade hon om sina känslor efter att boken hade släppts. 

– Jag fick tvinga mig att läsa den för jag satt bara och väntade på vad som skulle uppdagas. Det var först då jag begrep, eller saker och ting föll på plats. Det var en käftsmäll, eller en stor sorg, att de åren som var de värsta i mitt liv, de var ju ännu värre när man tittar i backspegeln. Man ville nästan hoppa ut från balkongen, sa hon då. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.