Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mamma vill inte att folk ska snacka skit”

Armand Duplantis.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Duplantis har slagit världsrekord två gånger i år.Foto: SIPA USA/IBL
Duplantis med sitt VM-silver i Doha.Foto: IAN STEPHEN/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK / IAN STEPHEN/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Armand Duplantis mamma, Helena Duplantis.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Armand Duplantis har landat i Sverige. 

Nu väntar en sommar med golf, familjehäng och hård, hård träning. 

– Jag försöker leva livet med, säger Duplantis. 

Vid ett litet bord på läktaren med utsikt över friidrottsarenan på Gränby Sportfält i Uppsala smyger Helena Duplantis fram med en matlåda i handen. Morgonträningen är avslutad sedan ett tag och det är lunchdags. 

Världens bästa stavhoppare har kommit till Uppsala och intresset att få en pratstund med honom är stort. Det är ett tajt schema som gäller för alla som har tagit sig dit, men mitt i det måste lunchen klämmas in.

Armand Duplantis kastar i sig ett par stora tuggor innan han ställer ifrån sig matlådan. 

– Jag är inte hungrig egentligen, säger han. 

– Men jag måste få i mig näring. 

Så är Armand Duplantis form

Efter sin smått osannolika inomhussäsong där han slog världsrekord två gånger (rekordnoteringen ligger nu på 6.18 meter) så innebar coronapandemin ett avbrott i såväl tävlande som tränande. 

I stället för att resa världen runt på stora tävlingar fick Duplantis, 20, flytta hem till familjehemmet och träna på ett provisoriskt byggt hemmagym i trädgården, detta då alla träningsanläggningar i hemmastaten Louisiana stängde. 

Men sedan i lördags är situationen annorlunda. Efter att ha öppnat för det redan förra hösten har Duplantis nu införskaffat sig en lägenhet i centrala Uppsala och kan varje dag träna på friidrottsarenan på Gränby Sportfält. 

Det är precis vad han gjort sedan han kom, därav behovet för näring nu. 

Men han säger att formen inte liknar den han hade under inomhussäsongen.

– Jag har ju inte tränat ordentligt på ett par månader, men sedan jag kom till Sverige har jag kört på lite och jag känner mig ganska bra och jag känner mig hyfsat snabb. Jag är kanske inte i världsrekordsform, men jag är frisk, säger han.

”Jag kommer mer eller mindre att bo på arenan”

Redan på torsdag är det dags för tävling, Impossible Games i Oslo. Frågan är, vad kan världen förvänta sig av Armand Duplantis där? 

– Även om jag hade vetat en höjd jag borde kunna klara hade jag nog inte sagt det. Jag vet ärligt inte. Men alla borde titta, för jag kan nog bjuda på lite underhållning. 

När Impossible Games är avslutat finns det ytterligare två tävlingar nedplitade i kalendern. Karlstads GP den 8 juli och Bahausgalan den 23 augusti. 

Det innebär att Duplantis kalender är fylld med ganska mycket dötid. 

Vad ska du hitta på under din tid här? 

– Jag kommer att bo med min mamma (Helena) och min syster (Johanna) kommer att bo med mig, så jag kommer umgås med dem. Sen kommer jag ju mer eller mindre bo på arenan här, när jag inte är hemma kommer jag ju vara här.  

Det kan inte vara allt?

– Utanför arenan hittar jag på vanliga saker och ser till att återhämta mig. Men vill man vara bäst – och det vill jag – då måste man träna.

Men vad gör du för att ha kul då? 

– Jag har börjat spela golf nu under pandemin. Och om du har tid att avvara så kommer golfen att sluka all den tiden, för det är en sport som tar väldigt lång tid. Och det är ärligt typ det jag kommer göra. 

Duplantis om de elaka kommentarerna

Förutom den vanliga träningen har Duplantis de senaste månaderna övat mycket på sin svenska. Mamma Helena Duplantis berättar att han haft lektioner två gånger i veckan på Skype. 

För drygt två månader sedan berättade Helena i en intervju med Sveriges Radio att Armand fått höra att han inte är ”tillräckligt svensk”

– Det har varit lite mer elaka kommentarer än jag förväntade mig, sa hon. 

Armand rycker lite på axlarna när det kommer på tal. 

– Folk säger saker här och där, jag bryr mig inte så mycket. Men min mamma vill ju inte att någon ska snacka skit om mig.

– Så jag försöker säga till henne att ju större jag blir som stavhoppare – och jag vill bli den största – desto mer kommer folk att tycka. Fler kommer att känna till mig, fler kommer att älska mig men fler personer kommer också att hata mig. Men kan hon ta sig igenom det, så är det lugnt för mig. 

Tiden är ute, det är dags för näste man på tur för att intervjua världsrekordsinnehavaren. 

Innan vi säger hej då tittar Duplantis ut över friidrottsarenan som för stunden badar i solljus. 

– Det är inte alltid vi har det så här. Men när det är varmt i Sverige är det svårt att slå.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.