Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är jobbigt nu – vad kämpar jag för?”

Med OS flyttat och med utegångsförbud i delar av världen tränar Armand Duplantis i familjens trädgård. SportExpressen har tagit del av familjens bilder.
Armand Duplantis har i tre veckor fått träna i föräldrarnas trädgård.
Foto: Privat
Här med pappa Greg inför ett hopp.
Foto: Privat
Duplantis mitt i ett hopp.
Foto: Privat
Som inte blev så lyckat.
Foto: Privat
Förutom hopp tränar Duplantis på annat i trädgården. Här med mamma Helena i bakgrunden.
Foto: Privat
Magövningar är vanliga.
Foto: Privat
Mamma och tränare Helena är orolig för Duplantis då han inte har någon tävling att träna för.
Foto: Privat
Duplantis själv säger att det är hans största problem just nu: ”Det är jobbigt”.
Foto: Privat
1 / 9

I början av året tog Armand Duplantis steget från bra till bäst. 

Men nu tvingas han träna hemma i trädgården utan något stort mål i sikte – något som oroar mamma Helena. 

– Hela träningen är ju baserad på mål och just nu har vi inget mål, säger hon. 

– Det är jobbigt nu, säger Armand Duplantis. 

På en provisorisk träbana som höjer sig över det vildvuxna gräset stegar han upp. Bara några få meter framför sig tornar ställningen upp, omgiven av höga träd och en tegelvägg ligger farligt nära mattan där han ska landa. 

Ett andetag, sex stora kliv och ett hopp. Han flyger över ribban och landar i den en gång klarblå mattan. Ett moln av damm och pollen flyger upp av nedslaget. 

– Den mattan är så fruktansvärt äcklig. Det är svårt att beskriva alltså. Den har stått ute i alla väder. Sol, regn och orkaner, säger Armand Duplantis. 

Den 20-åriga världsrekordsinnehavaren i stavhopp har i tre veckor nu tvingats träna hemma i sina föräldrars trädgård på grund av coronavirusets framfart. Stavhoppsställningen är densamma som han hoppade över som barn, även om den har justerats lite. 

Ribban ligger nu på hela fem meters höjd. Det är en meter och 18 centimeter under Duplantis världsrekord, men det är en tämligen bra värdemätare, menar Duplantis själv. 

– Att klara fem meter på bara sex steg är ändå ganska bra. Det är en klar förbättring mot vad jag gjorde förra året. Så man kan faktiskt se framsteg, säger han. 

Armand Duplantis tränar i trädgården

Det är knappt två månader sedan Armand Duplantis seglande över 6.17 i polska Torun och slog världsrekord. Ett rekord han sedan själv slog med en centimeter i Glasgow veckan efter. 

Den smått osannolika inomhussäsongen avslutades den 23 februari med ännu en seger över den övriga världseliten. Duplantis hade på allvar etablerat sig som bäst i världen och skulle bevisa det genom att kamma hem guld på sommarens OS i Tokyo. 

Men precis som (nästan) all annan sport har det skjutits på framtiden. USA har stängt ner och all träning sker hemma i barndomshemmet. Trädgården har sedan Duplantis flyttade hem mer och mer förvandlats till ett gym. 

Förutom stavhoppsställningen ligger det fria vikter lite varstans och olika vardagsobjekt har förvandlats till träningsställningar för diverse övningar som Duplantis visar upp i sitt hem i en video producerad av familjen som SportExpressen fått ta del av. 

Trots att upplägget är spartanskt är Duplantis ganska nöjd. 

– Det är en ganska bra lekplats vi har skapat för mig här. Jag ska inte klaga, det är faktiskt inte alla som har en stavhoppsställning i sin trädgård. 

”Det är det stora problemet”

Det finns dock problem. För även om Duplantis ligger i och tränar så finns det i nuläget inte någonting han tränar för. OS är uppskjutet till sommaren 2021 och det finns en överhängande risk att merparten – eller alla – inplanerade tävlingar för året ställs in. 

Mamma och tränare Helena Duplantis uttrycker en oro kring det.  

– Hela träningen är ju baserad på mål och just nu har vi inget mål. För vi vet inte ens om EM kan genomföras. Det är ovisst, när vi vet hur det ser ut lägger vi upp en ordentlig plan, säger hon. 

– Därför är det lite svårt med träningsplaneringen i och med att det inte blir något OS. Det var årets största mål och all planering för träning kretsade kring att han skulle vara i toppform precis till OS. Vi kämpar med att han inte ska förlora för mycket kondition och vi fokuserar på det vi kan göra i trädgården. Mage, armar, hoppar när vi kan. 

Planerar tävling med rivalerna

Duplantis säger själv att avsaknad av mål med träningen är hans största bekymmer just nu. 

– Det är verkligen det stora problemet för mig just nu. Vanligtvis gillar jag att träna, men det som driver mig är ju de stora tävlingar där jag vill prestera riktigt bra, säger han och tystnar en stund. 

– Det är jobbigt nu. Det är många mornar nu som jag vaknar och har svårt att motivera mig. För vad är det jag kämpar för? Vad försöker jag uppnå med min träning? Kämpar jag för tävlingar, vilka tävlingar såna fall? Jag vet inte om det kommer att bli några tävlingar alls. Men... Jag försöker planera för framgång och att allt ska lösa sig, även om det inte är säkert att det bli så. 

Han avslöjar att han tillsammans med Sam Kendricks och Renaud Lavillenie smider planer att anordna en tävling där de alla hoppar i sin respektive hem, en tävling som de vill sända ut i väntan på riktiga tävlingar. 

Men den idén är alltjämt i planeringsstadiet, tills vidare får Duplantis träna på och av allt att döma kommer träningen fortsätta ske hemma i trädgården. 

Så kommer han tvingas att sköta om mattan. 

– Den har stått där i tio år och vad som helst leta sig in i den. Häromdagen hittade jag en orm i den. En liten ofarlig, men ändå. Så nu måste jag vara noga att täcka över den hela tiden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.