Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maken misstänks för mord på löparstjärnan

Foto: ALAN STANFORD / IMAGO/PRIME MEDIA IMAGES IMAGO SPORTFOTODIENST

Mordet på den kenyanska löparstjärnan Agnes Tirop har chockat friidrottsvärlden. Nu jagar polisen hennes make.

– Vi närmar oss att hitta mördaren, säger lokala polischefen Tom Makori.

Agnes Tirop, 25, hittades på onsdagen död i byn Iten i västra Kenya. När den kenyanska polisen kom till Tirops hem låg hon i sin säng med knivhugg i nacken.

– När vi kom till Tirops hus fann vi henne i en säng och det var en blodpöl på golvet, säger Tom Makori, chef över lokalpolisen, till kanalen NTV Kenya Television.

Makori säger att man misstänker att Agnes Tirop mördats av sin make.

Söker den misstänkte

– Vi har fått ett meddelande om att maken hade ringt sina föräldrar medan han grät och bad om förlåtelse till Gud för att ha gjort något dumt, säger Tom Makori.

Polisen söker efter den misstänkte som varit försvunnen sedan mordet.

– Vi närmar oss att hitta mördaren, säger Tom Makori.

Agnes Tirop satte för bara en månad sedan världsrekord på tio kilometer landsväg med tiden 30.01 i tyska Herzogenaurach. I somras slutade hon fyra på 5 000 meter i OS i Tokyo.

Hon har också brons från VM 2017 i London och brons från VM 2019 i Doha. Båda på distansen 10 000 meter.

Våld mot kvinnor ökar

”Jag uppmanar vår polis till att spåra och gripa de ansvariga för mordet på Agnes Tirop”, säger Kenyas president Uhuru Kenyatta i ett uttalande.

De senaste åren har kenaynsk polis rapporterat en ökning av våld mot kvinnor. Polisens statistik visar att våldsbrott som riktas specifikt mot kvinnor oftast utförs av kvinnornas makar, enligt en rapport som TV-kanalen Telesur tagit del av.

Experter påpekar att bidragande orsaker till att ökningen av mord i nära relationer är depression, narkotikamissbruk och ekonomisk osäkerhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.