Maja Åskag vinner SM-guld i längdhopp

Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon har redan mängder av juniorframgångar. 

Nu har Maja Åskag tagit sitt första SM-guld i längdhopp. 

19-åringen slog stjärnan Khaddi Sagnia efter ett hopp på 6,73. 

Khaddi Sagnia var besviken efter VM-finalen i Eugene, där hon slutade sexa – endast två centimeter från ett brons. 

När SM-finalen avgjordes på söndagen var Khaddi Sagnia tillbaka på tävlingsbanan – men stjärnan fick det inte riktigt att stämma. 

Sagnias längsta hopp mätte 6,57 och hade två övertramp i den blåsiga tävlingen. 

19-åriga Maja Åskag lyckades använda vinden till sin fördel och fick till två riktigt långa hopp med stark medvind i ryggen. 

6,65, med 2,4 meter per sekunds medvind i ryggen, räckte för att säkra SM-guldet. I den sista omgången drog Åskag till med 6,73 – vilket hade inneburit personligt rekord med hela 13 centimeter om vinden varit godkänd. Den uppmättes dock till 4,4 meter per sekund. 

Maja Åskag vinner SM-guld

Guldet var Maja Åskags första i SM-seniorsammanhang i längdhopp. 19-åringen har sedan tidigare tagit JVM-guld i både tresteg och längdhopp. 

– Det är helt sjukt, jag kom hit med förhoppningen att ta guld i tresteg och nu står jag här i längdhoppet i stället, säger Åskag till SVT. 

– Jag kände redan på uppvärmningen att det kan bli långt i dag. Superkul, härlig publik och många bra hoppare som peppar varandra. Ofattbart. 

Khaddi Sagnia tog silvret bakom Åskag, Tilde Johansson tog brons. Johansson kommer från en skadefylld bakgrund som gjort att talangen varken kunnat kvala in till VM eller EM. 

– Jag var otroligt seg i dag, det är definitivt min värsta tävling under säsongen. Jag har varit otroligt trött sedan vi kom hem från VM, jag har inte känt igen kroppen, säger Khaddi Sagnia till SVT.

Maja Åskag är uttagen till EM i München – dock i tresteg. Trestegstävlingen på SM blev dock misslyckad för Åskags del. 

– Jag kände i går att jag äntligen var på g, jag har varit lite småsjuk och kunde inte riktigt få ut det jag ville i tresteget. Så skönt och kul att det äntligen går framåt, säger Åskag. 

TV: 16-åringens superlopp på 200 meter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.