Lovisa Modig tog SM-medalj – i fel sport

Lovisa Modig.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

Skidåkaren Lovisa Modig slog till med karriärens andra SM-medalj – den här gången i friidrott. 

Trots att hon aldrig tidigare har sprungit ett banlopp knep 29-åringen ett silver på SM i Norrköping. 

– Jag trodde att jag skulle ha ont överallt och dö, men jag var oförtjänt fräsch, säger Modig efter andraplatsen i 10 000 meter. 

Lovisa Modig gjorde ett par framträdanden i världscupen förra säsongen. Hennes bästa resultat blev en 25:e plats på 10 kilometer fristil i Falun. Prestationerna räckte inte för att ta en plats i landslagets träningsgrupper, och den här säsongen gör Modig sin egen satsning.

Nu är 29-åringen tillbaka på tävlingsbanan – men i friidrott. På SM i Norrköping stod Modig på startlinjen till 10 000 meter. Det hela slutade i en silvermedalj, 20 sekunder efter segrande Samrawit Mengsteab. 

Resultatet imponerade på SVT-experten Alhaji Jeng. 

– En fin bedrift. Jag är lite överraskad att hon kommer in på en andraplats. Vi visste att hon hade uthållighet och kondition, men det här var överraskande, sa Jeng i sändningen. 

Silvret överraskade även Modig själv. 

– Jag springer lite löparlopp under sommaren, så jag tänkte att det skulle vara kul att ställa upp, och så gick det väldigt bra. Jag fattade inte att det skulle gå så bra, säger Modig med ett skratt till SportExpressen. 

Siktar på VM i Slovenien: ”Kommer bli ett bra år” 

Loppet var hennes första på friidrottsbana. 

– Jag var så nervös. Jag har ju aldrig sprungit i spikskor och jag hade ingen aning hur många varv det var. Jag trodde att det var 14, så jag fick en liten chock när min kompis berättade att det var 25. 

– Eftersom jag var lite nervös inledde jag avvaktade. Sen tryckte jag på med tre varv kvar och det fungerade ju. Jag trodde att jag skulle ha ont överallt och dö, men jag var oförtjänt fräsch. 

Löparträningen är del av uppladdningen inför längdsäsongen. Förhoppningen är att löpningen kan hjälpa henne mot säsongens stora mål: En plats i landslagstruppen till VM i Planica, Slovenien i februari. 

– Det känns väldigt ljust just nu. Jag får lägga upp träningen hur jag vill och jag känner mig fräsch. Jag tror att det kommer bli ett bra år. 

Först väntar ytterligare SM-lopp när Modig springer 5000 meter på söndag. Om det blir någon mer löpning efter det återstår att se. 

– Det är ju längdskidor som är min sport. Men i framtiden kanske jag får sadla om, ler Modig. 

Trea på 10 000 meter slutade Julia Nilsson. Förhandsfavoriten Meraf Bahta fick kasta in handduken på grund av skada. 

TV: Skidstjärnans otäcka vurpa: ”Herregud din hjärna...”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.