Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lovisa Lindh tvingas ställa in friidrotts-VM

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

LONDON/STOCKHOLM. Lovisa Lindh var ett av Sveriges största finalhopp i VM.

Nu kommer hon inte ens till start. 

Det meddelar det svenska friidrottsförbundet.

– Jag är otroligt besviken och ledsen, säger Lovisa Lindh, som är nära till tårar.

Lovisa Lindh har imponerat på 800 meter i vår och i sommar. 

Inför VM var hon också ett av de största blågula hoppen till att nå en final i friidrotts-VM i London.

Fram till i dag - då det stod klart att hon inte ens kommer att komma till start. En skada gör att Lindh tvingas att avstå tävlingarna i London.

- Lovisa kom till London i dag och bestämde efter undersökning att avstå från tävlande i London. Hon kommer fortsätta att avlasta och ta en dag i taget. Går inte att säga i dagsläget när hon kommer tävla igen. Lovisa har många år framöver sig som löpare och det gäller att tänka långsiktigt. Men det är inte alltid lätt när man har ett VM framför sig och formen varit så fantastisk under sommaren, säger Wettergren i ett pressmeddelande.

Skadade sig inför mästerskapet

Den skada som nu håller Lindh från tävlan ådrog hon sig under landslagets träningsläger i St. Moritz inför VM. Den 25 juli fick hon enligt presschefen Hillevi Thor den första känningen av skadan, och vilade då ett par dagar - men smärtan tilltog sedan vid nästa löppass.

– Jag har fått en stressfraktion i mellanfotsbenet, säger hon och fortsätter med att berätta om när hon förstod att det inte skulle gå:

– Vi förstod väl det i går när jag försökte springa och det går inte. Jag har gjort ett ultraljud här precis också. Jag har bara försökt ta en dag i taget. Jag har verkligen hoppats och trott att det skulle gå.

Vidare berättar Lindh om situationen där skadan inträffade - under ett vanligt träningspass.

– Det kom under ett träningspass, det kom från absolut ingenstans det bara högg till i foten. Jag har sett fram emot VM sen jag började träna i höstas så jag är jätteledsen, säger hon och fortsätter:

– Jag har kört stenhårt i poolen två gånger om dagen den senaste veckan och försökt avlasta hur mycket det går.

Kan du försöka beskriva vilka känslor det var när du insåg att det här inte kommer hålla?

– Vad tror du? Jag har tänkt på VM varje dag sen jag avslutade säsongen förra sommaren.

Lindhs tränare: "Blixt från klar himmel"

Lovisa Lindhs tränare Johan Wettergren berättar om hur den senaste tiden sett ut, i kampen mot klockan för att få henne redo för sommarens världsmästerskap.

– Hon har ju inte sprungit något förrän ett par dagar sedan då vi provade då.

Skadan som Lindh ådragit kan ha kommit från hög belastning, något Wettergren inte utesluter:

– Man kan konstatera att hon tränat hårdare än hennes kropp klarar av. Vad det är exakt som är den utlösande faktorn kan jag inte svara på. Hon har lyft sig en nivå och springer fortare än hon någonsin gjort tidigare, säger han och fortsätter med att berätta om hans syn på att hon kanske blivit tränad för hårt:

– Som tränare har man ett dussintal löpare, och tyvärr är det alltid någon som blir skadad. Men det är ju dem man tänker på mest, inte de som det går bra för utan de som det är jobbigt för.

För första säsongen på länge har Lindh kunnat träna fullt ut, och varit frisk. Något som ökat träningsmängden jämfört med tidigare år.

– Den har inte varit intensivare. Det har blivit lite mer träning än tidigare, men det har varit för att hon har varit frisk under hela hösten och vintern och våren, det har hon inte varit tidigare. Vilket har gjort att den totala träningen blivit lite mer. Men det har inte varit några som helst tendenser på detta, det kom som en blixt från klar himmel. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!